Srbija

Najveća akcija čišćenja Srbije „Zavrni Rukave“ 24. marta na čak 313 lokacija

zavrni-rukave

U nedelju 24. marta u 12 sati se po 11. put održava akcija „Zavrni Rukave“, na čak 313 lokacija u Srbiji! Prethodna akcija „Zavrni Rukave“ je bila najveća akcija čišćenja Srbije do sada, sa 5500 učesnika na 160 lokacija.

Ove godine imamo duplo više lokacija i očekujemo petocifren broj učesnika!

Zavrni Rukave je nacionalna kampanja čišćenja Srbije koja se održava 1-2 puta godišnje.

Cilj je da se što više organizacija, grupa građana i individualaca okupi da za jedan dan, na više mesta po celoj Srbiji, čiste u isto vreme.

Rađena je po uzoru na „Lets do it Estonia 2008“, kada je cela Estonija za jedan dan očistila celu zemlju, kao i „Let’s Clean Slovenia 2012“ kada je 250.000 Slovenaca (13% populacije) izašlo i očistilo Sloveniju od divljih deponija.

Zavrni Rukave ne teži čišćenju cele Srbije od smeća jer to nije moguće, ali teži omasovljenju svesti sa velikim problemom neregulisanih deponija i smeća u prirodi koji imamo, kao i mobilizaciju građana koja pokazuje jednu kritičnu masu željnu institucionalnih promena.

Na stranici „Zavrni Rukave“, u sekciji „prijavljene lokacije“, nalazi se spisak svih 313 lokacija sa GPS koordinatama.

Učesnici dolaze na lokaciju koja im odgovara gde ih čeka vođa te lokacije koji će organizovati akciju. Sa sobom nose svoje rukavice, garderobu za rad u prirodi i jedan paket kesa.

Akcija „Zavrni Rukave“ je postignuta bez ikakvih troškova. Eko Straža je 100% volonterska organizacija, a novac od mikro donacija građana i članarina ide isključivo na propratne troškove akcija.

Više detalja na stranici Zavrni Rukave.

Za više informacija, molimo Vas kontaktirajte Bojana Simišića, idejnog tvorca akcije „Zavrni Rukave“: [email protected].

Počela sa radom aplikacija za prijavljivanje ekoloških problema, Eko straža je već isprobala

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

32 Shares
Share via
Copy link