Magazin Svet

Plan Kopenhagena da ekološki osveste turiste: Ko pokupi đubre na ulici, dobija nagradu

kopenhagen đubre nagrada copenpay
Foto: Pixabay/bob

Najrazvijene evropske metropole itekako brinu o zaštiti životne sredine, a čak su spremne i da nagrade posetioce, ukoliko žele da daju svoj doprinos ekološkoj održivosti.

Najbolji dokaz za to je glavni grad Danske, Kopenhagen, čije su gradske vlasti odlučile da počaste turiste besplatnom hranom i brojnim sadržajima, ako odaberu da učestvuju u ekološkim aktivnostima.

To u praksi znači da najveće turističke atrakcije nude nagrade za skupljanje smeća, putovanje javnim prevozom ili korišćenje bicikla kao prevoznog sredstva, piše BBC News na srpskom.

Nagrade mogu da budu besplatni ručkovi, kafe ili čaše vina, ali i povoljnije iznajmljivanje kajaka.

Akcija CopenPay zasnovana na poverenju

Reč je o probnoj akciji, nazvanoj CopenPay (spoj reči Kopenhagen i pay – „platiti“ na engleskom) koja počinje 15. jula, a cilj je da se smanji uticaj turizma po životnu sredinu.

– Kada putujete u inostranstvo, ako letite ili idete automobilom, vi zagađujete – navodi Rike Holm Petersen iz turističke organizacije Kopenhagena.

– Jedna od stvari koje možemo da promenimo jeste da nateramo ljude da se tamo gde odu ponašaju održivije – kaže Petersen.

Kažu da je projekat „zasnovan na poverenju“, što znači da je malo verovatno da će neko turistima tražiti dokaze da su zaista odradili tražene aktivnosti.

– Za neke atrakcije ćete možda morati da pokažete sliku na kojoj vozite bicikl, ili kartu za javni prevoz – ipak dodaje Holm Petersen.

Gradska i republička vlast ništa ne plaćaju kompanijama koje učestvuju u akciji, ali su se i pored toga prijavile 24 organizacije.

Među njima su muzeji, barovi, kao i udruženja za vožnju kajaka.

„Kul je što vlasti rade nešto ekološki, ali deluje kao veliki napor“

Danska je prošle godine zabeležila više od 12 miliona turističkih noćenja, podaci su vlade.

Međutim, Petersen predviđa da će u akciji, koje traje do 11. avgusta, učestvovati „mali procenat“ posetilaca.

Oti Džasper, 25-godišnjak iz Londona, koji u avgustu putuje u Kopenhagen, kaže da je svestan štetnosti letova kada putuje.

– Oni zaista mogu da se nakupe, a morate da razmislite da li su zaista neophodni? Od svega što čovek može da uradi, avionski letovi su verovatno najgori za zagađenje – saglasan je Džasper.

Govoreći o akciji, smatra da je „kul da (vlasti Kopenhagena) rade nešto ekološki“, ali je malo verovatno da bi, u zamenu za nagradu, trošio vreme na skupljanje smeća.

– Deluje mi kao veliki napor – dodaje.

Izvor: BBC News na srpskom

Klupe u Kopenhagenu su metar više nego što bi trebalo da budu, razlog je katastrofičan (VIDEO)

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link