Srbija Vesti

Utisak: Kavčić protiv stranih izdavača koji uslovljavaju domaće političare, epilog na sudovima

Profesor Aleksandar Kavčić sa svojom inicijativom za besplatne udžbenike potpuno je poremetio tržište koje su kontrolisali privatni izdavači u Srbiji, a od osnivanja Fondacije „Alek Kavčić“ i postavljanja udžbenika u elektronskom formatu traju verbalni napadi na inicijatora te je sada ceo slučaj začinjen i tužbama protiv Kavčića.

Sinoć je u Utisku nedelje Kavčić iznova optužen, ovoga puta od strane direktorke izdavačke kuće „Klett“ Gordane Knežević Orlić, da krši prava autora dečjih udžbenika. Ona je u emisiji rekla da se bori za svoje autore i zaposlene u firmi te da je iza nje 17 godina rada u ovoj oblasti.

– Štitim da me niko ne naziva profiterom i ne govori crno o meni. Vi ste dobili 750 miliona dolara u Americi za svoje autorsko pravo, a hoćete da spočitavate ovde. Pa nismo mi Afrika gospodine Kavčiću, možda ste davno otišli, pa ne znate do koje mere su se ovde neke stvari desile i uzakonile – rekla je Orlić.

Kavčić je između ostalog rekao da “Klett” nije srpska firma, već korporacija osnovana u Štutgartu 1897. godine. On je insistirao na problemu korupcije u školama, da je marketing izdavačkih kuća okrenut ka profesorima i direktorima, a ne ka potrošačima odnosno roditeljima.

Direktori i nastavno osoblje protežiraju udžbenike izdavača koji njima ponude određene beneficije, dok roditelji kao kupci finalnog proizvoda podnose sav finansijski teret.

Neophodno je da obavezno obrazovanje mora biti potpuno besplatno, uključujući tu i sav nastavni materijal, ocenio je Kavčić.

Kavčićev odgovor na to “da se u Srbiji ne mogu odobriti PDF udžbenici” from r/serbia

Kavčić je govorio o istorijatu kompanije “Klett”.

– To nije srpska firma i to nije firma 17 godina stara. To je nemačka multinacionalna kompanija. Ona je ovde ušla na nazovi slobodno tržište. Filip Hausman, vaš šef gospođo, u Štutgartu je na ovo tržište ušao tako što je tada predsedniku Vlade Srbije poslao jedno ljutito pismo u trenutku kada je trebalo promeniti Zakon o udžbenicima – rekao je Kavčić nakon čega mu je Knežević Orlić uputila pretnje u vidu podizanja i pete tužbe protiv njega.

Kavčić je gotovo direktno rekao da Nemačka država i njen interes stoje iza ove kompanije, kao i da su se u svom poslovanju koristili ucenom kao biznis metodom.

– Sramota je za Nemačku da ovako maloj zemlji nameće uslove, ali naše je iskonsko pravo na besplatno obrazovanje. Mi u Srbiji imamo tržište udžbenika u kom marketing ide ka nastavniku, a kupac je roditelj. Tu nešto nije u redu – kazao je sinoć Kavčić.

Voditeljka Olja Bećković potvrdila je postojanje pisma koje je Hausman uputio tadašnjem premijeru Aleksandru Vučiću i u kojem je zaista bilo uslovljavanja da će ukoliko se ne usvoji Zakon koji je “Klett” tražio zaista povući sve investicije iz Srbije.

Gordana Knežević Orlić je na ovu informaciju rekla da je “to normalno”, valjda misleći da je normalno da strani investitori uslovljavaju političare jedne zemlje koje zakone će donositi kako bi ostvarili sopstvenu finansijsku korist.

Roditelji i dalje imaju mogućnost da preuzmu udžbenike na sajtu www.besplatnabiblioteka.com.

Rat protiv besplatnih udžbenika u Srbiji: Trojica autora udžbenika iz matematike tuže Fondaciju „Alek Kavčić“

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
84 Shares
Share via
Copy link