Srbija Vesti

Rat protiv besplatnih udžbenika u Srbiji: Trojica autora udžbenika iz matematike tuže Fondaciju „Alek Kavčić“

Fondacija „Alek Kavčić“ dobila je pretnju tužbom za povredu autorskih prava i krađu intelektualne svojine od strane autora udžbenika iz matematike za sedmi razred koji su objavljeni na sajtu Fondacije. Marko Šegrt, Miloljub Albijanić i Đorđe Dugošija ovlastili su advokate da pokrenu krivični postupak u Srbiji i Americi gde je ova Fondacija registrovana i osnovana u SAD-u.

Fondacija je najavila povlačenje ovih udžbenika sa svog sajta, jer su ih u PDF formatu objavili bez odobrenja autora.

Profesor Miloljub Albijanić, na pitanje novinara lista Danas zašto nije tužio i Zavod za udžbenike, kaže da mu je vrlo neprijatno da tuži izdavačku kuću u kojoj je svojevremeno bio direktor i da još uvek čeka da Zavod objavi ugovor sa fondacijom “Alek Kavčić”.

– Zavod taj ugovor mora da pokaže javnosti. Vlada Srbije, kao njegov osnivač, može to pitanje jednostavno da razreši sa Zavodom. Da zatraži taj ugovor, da ga pogleda i da, ako postoji osnovana sumnja da je štetan po Zavod, raskine ugovor i smeni rukovodstvo. Mislim da je taj ugovor štetan ne samo po nas autore udžbenika koji smo tužili Fondaciju ‘Alek Kavčić’ jer su zloupotrebili naša autorska prava, već i za Zavod za udžbenike – smatra Albijanić.

Na pitanje da li je tražio obrazloženje Zavoda kada je video da je njegov udžbenik “okačen” na sajtu, odgovara da je to pokušao u dva navrata od dve osobe koje su u rukovodstvu Zavoda, ali da nijedna nije htela da razgovara.

Iz fondacije kažu za Danas da ne žele da budu treća strana u eventualnom sporu Zavoda za udžbenike i Miloljuba Albijanića zbog čega udžbenik iz matematike za sedmi razred sklanjaju sa sajta. Navode da Albijanić, kao autor, ima ugovor sa Zavodom za udžbenike, a ne sa njima te da je Fondacija sklopila ugovor sa Zavodom i sve svoje finansijske obaveze prema tom javnom preduzeću ispunila.

– Novac je za sve udžbenike uplaćen unapred. Ukoliko Zavod za udžbenike dozvoli, Fondacija je rada da ugovor podeli sa javnošću. Nemamo šta da krijemo, sve što smo ugovorili sa Zavodom, sve je i plaćeno. Matematika za sedmi razred, čiji je koautor gospodin Albijanić, ima tiraž od 1.500 primeraka, što se i vidi na samom udžbeniku. Fondacija je otkupila najveći deo tiraža pomenutog udžbenika u štampanom izdanju. Na osnovu toga, profesoru Albijaniću, kao i drugim autorima biće isplaćene njihove tantijeme, odnosno honorari.

Ako gospodin Albijanić ne želi da Fondacija promoviše njegov udžbenik, iako je već otkupila najveći deo tiraža, po kom osnovu bi i on dobio svoj honorar, nećemo insistirati na tome. Ukoliko gospodin Albijanić ne želi da se njegov udžbenik dodatno promoviše i besplatno podeli malim seoskim školama, njegov udžbenik Fondacija neće ni darivati. nema razloga da radimo nešto čemu se autor protivi naveli su u fondaciji.

Oni su pozvali autore koji ne žele da fondacija otkupljuje njihove udžbenike da to javno i kažu.

Napomenuli su da tužba protiv fondacije u Americi nije podneta.

To može samo u Srbiji: Ratuje se PROTIV besplatnih udžbenika

66 Shares
Share via
Copy link