Srbija

Prijava protiv direktora škole u Šidu jer zastrašuje roditelje zbog besplatnih udžbenika

udžbenici
Printscreen

Slađana Stojanović, predstavnica Inicijative za besplatne udžbenike u Šidu, uputila je Ministarstvu prosvete prijavu protiv direktora OŠ “Sremski front” Dalibora Farbaša.

Ona je prijavu uputila nakon što su se u javnosti pojavile informacije da je on pretio nastavnicama i roditeljima učenika ove osmoletke, piše Danas.

Stojanović je zatražila da se utvrdi odgovornost direktora Farbaša i da on bude smenjen sa funkcije direktora, što bi, smatra, umirilo građane Šida i pospešilo poverenje građana u državne institucije.

U dopisu naslovljenom na pomoćnika ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Milana Pašića, Stojanović je navela da je nastavnike i roditelje u Šidu, kao i celokupnu javnost u Srbiji duboko uznemirila i razgnevila informacija o pretnji direktora Dalibora Farbaša nastavnicama i roditeljima učenika u OŠ “Sremski front” u Šidu.

Stojanović ističe da je u dopisu nastavnicima, u čijim odeljenjima se voljom roditelja u većini ne koriste izabrani udžbenici stranih izdavača, direktor Farbaš je 18. oktobra poslao obaveštenje kojim je zahtevao da učiteljice sazovu hitan roditeljski sastanak na kome će jasno roditeljima “ukazati na omogućavanje deci osnovnog obrazovanja, odnosno nabavku udžbenika koji su obavezni i odabrani”.

Pri tome je, kako se navodi u prijavi, učiteljicama dao uputstvo u kom pravcu će se voditi roditeljski sastanak i šta te učiteljice moraju, ispred škole, da saopšte roditeljima.

– Smatram da je ovakvo ponašanje skandalozno i nezakonito, da je proizvod bahatog čina jednog direktora, jer direktor ne može i ne sme da preti zaposlenima – piše u prijavi.

Stojanović je navela da su udžbenici Fondacije “Alek Kavčić” korišćeni u nastavi u pomenutoj školi, školske 2022/23. godine i da su ponovo izabrani od strane nastavničkih veća u martu ove godine.

– Međutim, 4. maja (dan posle tragedije u OŠ ‘Vladislav Ribnikar’) direktor Farbaš zakazuje sastanak nastavničkih veća sa jednom tačkom dnevnog reda: promena odluke o izboru udžbenika. Skandalozna je činjenica da je u danu kada je cela Srbija bila u šoku i tugovala za izgubljenim mladim životima, direktoru jedne škole prioritet bila izmena odluke o izboru udžbenika. Prema tvrdnjama pojedinih nastavnika, direktor je na tom sastanku vršio pritisak i zahtevao da se izaberu udžbenici izdavačke kuće Logos i sve to je izazvalo gnev i uznemirenje nastavnika, roditelja i svih građana Šida – navela je u prijavi Stojanović, prenosi Danas.

Ona je dodala da su roditelji učenika pojedinih odeljenja iskoristili svoje zakonsko pravo i svojoj deci nabavili besplatne udžbenike odobrene od Ministarstva, što je, kako kaže, direktor Farbaš pokušao da spreči obaveštenjem učiteljicama, zloupotrebljavajući svoju funkciju, neosnovano preteći i dovodeći u zabludu nastavnike i roditelje, tvrdeći da su izabrani (kao udžbenici uopšte) obavezni i da su roditelji zakonski obavezni da ih nabave svojoj deci.

– Smatram da su ovi postupci direktora Farbaša, koji uvodi kategoriju straha, u prosveti nezakoniti i nedopustivi, da dovode do nepoverenja u školu kao vitalnu instituciju, da diskredituju prosvetu i prosvetne radnike, te da urušavaju napore Ministarstva da spreči nasilje u školama i podigne obrazovni sistem na viši nivo – navedeno je u prijavi.

Škola iz Šida preti roditeljima i deci Centrom za socijalni rad zato što koriste besplatne udžbenike

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link