Magazin

Namaze za pljesku od sada ćete pažljivije birati – kečap za muškarce, a majonez za žene

devojke burgeri

Teško da sendviče, pljeskavice i pice možemo zamisliti bez pratećih umaka, bilo da je u pitanju majonez, senf ili kečap, iako znamo da oni nisu baš najzdravija opcija pojačavanje ukusa.

Ipak, možda i nisu tako loši kako smo mislili i upravo na to će nutricionistkinja Signe Svanfeldt skrenuti pažnju.

Kečap

Utvrđeno je da ljuti kečap potencijalno podstiče plodnost muškaraca. Antioksidans likopen, koji paradajzu daje boju može povećati broj spermatozoida i do 70 odsto, navedeno je u jednoj studiji sprovedenoj na Univerzitetu u Sheffieldu.

Američko istraživanje iz 2002. rađeno na 47.000 muškaraca pokazalo je da konzumacija kečapa dva ili više puta nedeljno može smanjiti rizik od razvoja raka prostate za oko 20 odsto.

Međutim, Signe upozorava da kečap sadrži i velike količine dodanih šećera zato savetuje da se bira kečap sa smenjenom dozom šećera.

Senf

Senf se smatra jednim od najstarijih poznatih umaka na svetu. Prepun je selena i magnezijuma koji mogu imati protivupalna svojstva. Neka istraživanja su otkrila da semenke slačice mogu štititi od bakterija i gljivica poput Escherichia coli.

Međutim, neka druga tvrde da senf nema zdravstvenih efekata. Uz to, varijacije senfa mogu imati visok ude natrijuma zbog čega se savetuje oprez.
-Visoki unos natrijuma može povećati krvni pritisak i dovesti do kardiovaskularnih bolesti, upozorila je Signe.

Istovremeno, slađi senf u sebi sadrži visok nivo šećera, što takođe može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti i debljine.

Majonez

Iako se smatra nezdravom hranom zbog visokog udela masti, majonez se proizvodi od nutritivno korisnih namirnica.
„Majonez se tradicionalno pravi od biljnog ulja i jaja, a obe namirnice su hranjive. Ulje sadrži nezasićene zdrave masti, a jaje osigurava proteine, kao i hranjive sastojke poput vitamina D“, rekla je Svanfeldt, a prenosi The Sun.

Majonez takođe ima visoku koncentraciju vitamina E, za koji je jedna studija pokazala da može zaštititi žene u postmenopauzi od moždanog udara. Istraživači iz Intergroupa iz Arizone i Univerziteta u Minnesoti otkrili su da žene u postmenopauzi sa značajnim količinama vitamina E u ishrani imaju manje šanse od smrti moždanim udarom. Najkoncentrisovaniji izvor hrane vitamina E koji je konzumirala skupina žena u studiji bio je majonez.

Dakle, kao i sa svim dobrim stvarima u životu, umerenost je ključna.

Izvor: Index.hr

Najskuplji hamburger na svetu košta 5.000 €, prvomajska trpeza ‘plače’ za njim

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

80 Shares
Share via
Copy link