Lifestyle Magazin

7 trikova najboljih svetskih kuvara za savršen roštilj

pljeke-rostilj
Foto: Aleksandar Jovanović/mojnovisad.com

Počinje sezona roštiljanja, pa bilo da to radite u prirodi, na kampovanju ili kod kuće, ćevapi i pljeskavice su nezaobilazni deo ovi prolećnih i letnjih rituala.

Izbor kvalitetnog mlevenog mesa je važan, ali, šta god da od njega pravite, i najbolje možete upropastiti ukoliko ne obratite pažnju na način pripreme.

Zato vam prenosimo savete najboljih svetskih kuvara o tome šta treba a šta nikako ne treba da raditi dok pripremate mleveno meso:

Nikada ne pripremajte smrznuto meso

Zamrznuto mleveno meso nikada nemojte stavljati direktno u tiganj, zato što se prirodni sokovi mesa tokom zamrzavanja pretvaraju u kristale leda. Ako budete propržili meso i potom bacili masnoću i tečnost koje ostaju u tiganju, sav ukus “odlazi” s njima. Takođe, nikada, ali nikada ne stavljajte meso iz frižidera direktno na roštilj, prvo sačekajte da se malo izjednači temperatura.

Šta ako je meso premasno?

Ako želite da meso bude manje masno, najpre ga pripremite a onda ga stavite na kuhinjski ubrus. Masnoća otpuštena tokom prženja ili pečenja ostaće na papiru.

Pazite kakvo meso kupujete

Ako možete kod mesara da tražite da vam samelje manje masni deo mesa, znajte da će se on manje i skupiti tokom prženja ili pečenja. Po mogućstvu, neka vam se odabrani komad mesa samelje pred vama.

Nikako nemojte peći ili pržiti meso na ‘najjače’

Što je viša temperatura, to će se meso više skupiti. Mleveno meso uvek pržite i pecite na srednjoj, nikada na visokoj temperaturi jer ćete u suprotnom dobiti suvu, bezukusnu hranu, ili prepečenu, ukoliko vam je vatra na roštilju prejaka.

Ne “gnjavite” pljeskavice i ćevape

Ako pravite sami pljeskavice ili ćevape, ruke isperite hladnom vodom da se meso ne bi lepilo. Nikada, upozoravaju kuvari, ali baš nikada, nemojte “gnjaviti” meso duže od dvadesetak sekundi jer će pljeskavica ili ćevap biti previše kompaktni, a kada se isprže, postaće gumenasti.

Nikako ne koristite viljušku

Kada bi trebalo da okrenete mleveno meso, uvek koristite hvataljke, ne viljušku ili bilo šta što će na karamelizovanoj površini mesa napraviti rupe kroz koje će prirodni sokovi mesa, u kojima se nalazi ukus, moći da iscure.

Ne pritiskajte meso dok se prži

Veliko iskušenje, slažu se kuvari, predstavlja koriščenje neke kuhinjske alatke da pritisnemo pljeskavicu dok se prži. To će iz nje istisnuti sokove i masnoću, i postaće tvrda i manje ukusna. Kada pravite pljeskavicu, palcem utisnite njenu sredinu, ali ne do kraja. To će sprečiti da u centru naraste i promeni oblik.

Izvor: MONDO

Ne jedite luk uz ćevape, mleveno meso je sumnjivo, a ugostitelji sole da bi se više popilo

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


generic vignette (DESK luftika.rs)
174 Shares
174 Shares
Share via
Copy link