Magazin

Kako smo od “uskliknimo s ljubavlju svetitelju Savi”, došli do “GAZIMO Svetog Savu”?(VIDEO)

Mrežama se ko uragan proširio snimak na kom nekoliko tinejdžera Tehničke škole u Zrenjaninu kredama gađa sliku Svetog Save okačenu iznad table, lepeći po njoj stikere usana sa isplaženim plavim jezikom.

Jedan snima, postavlja na mreže, uz opis: “Tu su moja braća, gazimo Svetog Savu”

Ako niste pogledali video, učinite to sada. Osetićete kako vam se podiže želudac, neverica će vas vrlo verovatno preplaviti, posebno ako pripadate generacijama koje su ustajale kad učitelj ulazi u učionicu i posle škole lopatama utovara ugalj u školski podrum.

Ukoliko ovi i slični osećaji i reakcije izostanu, to samo znači da ste otupeli na količinu omladinskih gluposti i bahatosti o kojima svakodnevno, svi skupa, čitamo i slušamo. A otupeli nećemo promeniti ništa.

“Gazimo Svetog Savu”, napiše jedan od njih.

Zar ne ide “uskliknimo s ljubavlju svetitelju Savi?”

Ako i ne želite da uskliknete s ljubavlju, nemojte, tako vam Boga, ni da je skrnavite. Poštujte je.

Uzmi loptu, šutaj je u zid.

Uzmi babinu motiku, prekopaj joj baštu.

Uzmi kosilicu, pokosi komšiji dvorište.

Obuci trenerku, pa trči.

Idi s ćaletom na šljaku, pomozi mu, pomažući njemu, pomažeš i sebi.

Uzmi čekić, popravi klupu. Eksere je bolje da ukucavaš u drvo, ne u sebe, nikako u sebe.

Koga vi zapravo gazite? Svetitelja Savu? Jok.

Sebe gazite, samo još niste toga svesni, a kad postanete, onda ne znam kako ćete na pravi put.

Još više su me zaprepastili komentari dela javnosti u kojima, a kako drugačije, je počela prepirka o slobodi veroispovesti, katolicima, pravoslavcima, ko je koga prevario, koja je tu uloga Svetog Save, šta će njegova slika iznad table, naučnik treba da bude iznad table; onda je krenuo niz kritika na pokret Levijatan koji je podelio ovaj snimak uz optužbe da se bogate od donacija, da zavode red…

Skreće se sa teme, krivci se traže unaokolo, ispituje se najbolje mesto za sliku Svetog Save, gde ga možda ne bi gađali, navodi se kako smo svi mi nekad pravili slične ludorije…

Ali, zar zaista mislite da bi poštedeli sliku Nikole Tesle? Ili Ive Andrića? Ili Desanke Maksimović?

Ne bi.

Današnji klinci ne štede ni živote svojih vršnjaka, o čemu svedoči nedavna smrt Stefana Filića (18) iz okoline Velike Plane koji je preminuo nakon što su ga pretukli Nikola B. (21) i Mitar P. (21) jer je samo rekao da ne diraju njegovog mlađeg brata.

Da li je to razlog da se neko ubije, da se onesvešćen još jednom, “za svaki slučaj”, šutne u glavu?

Nasilnici Nikola i Mitar su od ranije poznati policiji. Nikola je na primer gađao profesoricu školskom klupom, a profesora fizičkog krvnički udario loptom, Mitar je posedovao narkotike i takođe imao prijavu za prebijanje mladića 2016. godine.

Danas slika Svetog Save, sutra možda neki pas ili mačka, za koju godinu ili ranije nečija glava i telo, nečiji život.

Ove tinejdžere što “gaze Svetog Savu” ne treba gaziti, kako su pojedini predložili u komentarima. Nasilje nije rešenje za nasilje, samo produbljuje stvar.

Njima je potrebno kazneno prevaspitanje, društveno koristan rad, utovaranje, baš kao nekad, uglja u školski podrum, ako se ne koristi ugalj, onda ribanje klozeta, čupkanje korova po dvorištu, rad u Staračkom domu, školskoj menzi, krečenje fasada, skupljanje smeća i tako sve dok se ne umore, dok svoju neobuzdanu energiju i bes ne istroše.

Roditeljima novčane kazne, valjda će tako uhvatiti vremena da se bave svojom decom. Da se ne svađaju sa nastavnicima i direktorima na svaku kritiku za “moje dete nije takvo” upućenu.

U celoj ovoj posrnuloj priči koja se tiče posrnule omladine najviše me brinu oni nevini, dobro vaspitani, mirni, vredni, kulturni.

Takva deca su svakodnevno na meti ovih što “gaze Svetog Savu”, pa zbunjeni imaju dve opcije: da trpe gurkanja i osporavanja (neki i nasilje) ili da se povinuju i priklone i budu barabe da bi sebe obezbedili. Nijedna od opcija nije rešenje.

I tu je najveći problem, što možeš da biraš da budeš tučen ili da tučeš.

Direktor Tehničke škole Đorđe Klać potvrdio je da je protiv učenika koji su skrnavili sliku Svetog Save u toj školi pokrenut proces i da je škola odmah odreagovala po svim protokolima.

Da li će i kako ovi đaci biti sankcionisani znaće se kada se proces završi.

Verovatno će dobiti neku opomenu, neko “nemojte više, nije lepo”, sa roditeljima će se razgovarati da se “takve stvari više ne ponove” i slične varijacije na temu “živele slobode dece” shvaćene kao totalna anarhija koja tinejdžeru pruža mogućnost da bude nasilnik, ubica, budala, bez uzora, bez autoriteta, bez zdravog razuma i odgovornosti za svoje postupke.

Što neko u komentarima napisa: Oprosti im Gospode, ne znaju šta rade.

Da li je Jovan beo, ukočen i pokopan sada „dovoljno muško“?

Jovana Kešanski

Ja sam novinar, kolumnista. Nisam zapisničar. Prenosim svoje utiske o onome što me pokrene.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


855 Shares
855 Shares
Share via
Copy link