Srbija

Direktorka škole u Sečnju zabranila verski obred na Svetog Savu: “Ako me smene zbog toga, korak napred za Srbiju”

skola-secanj
Foto: Google Maps, Wikipedia

Odluka direktorke Osnovne škole “Aleksa Šantić” iz Sečnja da po prvi put ove godine u toj školi izostane verski obred na dan školske slave Sveti Sava, izazvala je veliki broj komentara. Direktorka je svoju odluku objavila na Fejsbuku, a mnogi su burno reagovali zbog toga.

Verski analitičar Draško Đenović u razgovoru za portal Telegraf.rs kaže da on u potpunosti opravdava njenu odluku i u njoj ne vidi problem.

– Prvi put posle niza godina, u našoj školi neće biti verskih obreda 27. januara jer su dobili mene za direktora. Ako budem smenjena zbog toga, eto koraka napred za našu lepu Srbiju – objavila je Olivera Marjanović na Fejsbuk stranici “Ateisti Srbije”.

Kako je objasnila u svom saopštenju škola na čijem je čelu nema prostor u kom bi se okupili svi nastavnici i učenici, pa će tako biti organizovane dve priredbe, dok će đaci biti slobodni da nakon školske predstave odu na liturgiju.

– Obzirom da naša škola nema adekvatan prostor u kome bismo okupili sve učenike i na zahtev profesora razredne nastave, održaćemo dve priredbe sa prigodnim sadržajem.

U zgradi gde nastavu pohađaju učenici prvog ciklusa biće intonirana himna Svetom Savi sa razglasa 27. januara u 8 časova dok će u isto vreme u drugoj zgradi himnu otpevati hor sastavljen od učenika drugog ciklusa.

Planiramo kratke pozorišne forme o životu i radu Svetog Save, prigodne recitacije, izložbu učeničkih radova i kviz znanja.

Priredbe će trajati do 9 časova kada počinje Liturgija u crkvi i tamo se nastavlja svečanost. Svi učenici i zaposleni su pozvani i na nastavak svečanosti, a škola je obezbedila slatkiše za učenike – saopštila je Olivera, a u dublju polemiku nije želela da ulazi.

Verski analitičar Draško Đenović u razgovoru za pomenuti portal podržao je ovu odluku direktorke, a kako kaže proslavljanje Svetog Save u školama najproblematičnije je u delovima Srbije u kojima većinski živi stanovništvo drugih veroispovesti.

On se pita šta se događa sa tom decom i zbog čega su ona primorana da prisustvuju događaju koji nema veze sa njihovom verom.

– Direktorka je rešila da se drži Ustava. Crkva je odvojena od države i ona je sve uradila po zakonu. Ima pravo da dozvoli da se održi ili ne održi verski obred u školi, ali je odlučila da ne dozvoli.

To što je izjavila da je ateista je sasvim u redu, a prema popisu stanovništva iz 2011. godine 70% građana u Sečnju su Srbi, ali njih 30 odsto nisu, pa možemo da pretpostavimo da su i druge vere, iako veru i naciju ne treba spajati, ali podaci za versku pripadnost ne postoje.

S obrzirom na to da 30 odsto njih možda nije pravoslavne vere, sasvim je u redu to što je žena rešila da ne dozvoli verski obred. Deca mogu da idu na bogosluženje – navodi Đenović za Telegraf.

On objašnjava da je rasprava započeta bez ikakvog razloga, kao i da je našim ljudima neuobičajeno da nema verskog obreda, ali kako dodaje, taj postupak je daleko od obaveznog i radi se po pozivu i uz odobrenje u svim ostalim institucijama, pa tako i u školama.

– Na primer u Americi direktor škole bi momentalno dobio otkaz da dozvoli verski obred u školskoj ustanovi. U verski obred spada liturgija, kandilo i svi ostali verski činovi. Jedna stvar je veronauka, a druga stvar je bogosluženje. Ja ne vidim problem, više se pravi buka u narodu – navodi on.

Đenović smatra da je veliki problem i to što je dan škole dobio ime po svecu, jer to isključuje pripadnike ostalih vera, te navodi da bi ovaj dan trebalo verski neutralizovati i proslavljati ga kao bilo koji drugi državni praznik.

– Kako se obeležava ta slava u katoličkim sredinama? Da li je ispravna odluka države da dan školstva ima versko obeležje ili to treba da bude dan kao i svaki drugi praznik?

Nije bitno, neka ostane 27. januar, ali da se ne zove “Sveti Sava”, u redu je da bude u crkvenom kalendaru, ali nema potrebe da se tako zove u školama, jer je taj dan samo za pravoslavce, a šta ćemo sa decom ateista i drugim veroispovestima.

Deca čak i nemaju slobodan dan, već je samo nenastavni, posle imaju priredbu i moraju da dođu. Zašto bi deca koja nisu pravoslavci dolazila na te priredbe i zašto nisu na primer oslobođeni od škole? – zaključuje analitičar.

Učitelj Sava đake uči kako da peglaju, ispeku palačinke i budu ljudi

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
452 Shares
452 Shares
Share via
Copy link