Vesti Vojvodina

Sveštenik sa grupom meštana i roditelja ušao u školu u Sečnju i ipak održao obred

skola-secanj
Foto: Google Maps, Wikipedia

Sveštenik lokalnog hrama Svetog Dimitrija Velikomučenika u vojvođanskom selu Sečanj, u jutarnjim časovima, nešto pre osam, sa grupom meštana i roditelja, ušao je u zgradu Osnovne škole Aleksa Šantić i u prisustvu učenika i nastavnika ove škole, održao obred rezanja slavskog kolača povodom Svetog Save, prenose Večernje novosti.

Direktorka škole, Olivera Marjanović, dok je sveštenik držao obred nije bila u učionici gde se održavala priredba, a onda se pojavila kada je sveštenik završio obred i zajedno sa učenicima pevala Svetosavsku himnu.

– Nije bilo dogovora, jednostavno sveštenik je došao ranije, bez ikakvih problema obavio crkveni obred rezanja slavskog kolača, a onda je usledila priredba – naglasila je Olivera Marjanović, uz napomenu da joj je žao što je do medijske hajke uopšte došlo i što ranije nije došlo do dogovora i što je uzorna škola sa 110 učenika i 23 zaposlena nastavnika dospela po lošem, u žižu javnosti u Srbiji.

Podsetimo, direktorka Osnovne škole “Aleksa Šantić” iz Sečnja, podigla je prašinu svojom objavom na Fejsbuku gde je napisala da po prvi put ove godine u toj ustanovi na dan školske slave Sveti Sava neće biti verskog obreda.

Mnogi su na ovu izjavu burno reagovali, međutim, direktorka je u svom saopštenju obrazložila zbog čega se odlučila na ovaj korak.

– Sveštenik je tražio da dođe u školu na Svetog Savu, bilo je tu ranijih godina i tamjana, i svete vodice i svačega. Lepo sam mu objasnila da po članu 11 Ustava Srbije moramo da odvojimo školu od crkve jer u školu mogu da idu i katolici, i muslimani i sve vere, kao i atesiti. I zato u školi nikoga ne smemo da primoravamo da prisustvuje tuđim verskim obredima. Čovek je sve razumeo, dogovor je da u devet sati počne liturgija u crkvi na koju su pozvani i đaci i svi zaposleni iz škole. A mi ćemo iz škole poslati i slatkiše u crkvu da mogu da se posluže – rekla je direktorka naglašavajući da će školska slava Sveti Sava biti proslavljena u ovoj osmoletki kako i dolikuje.

Kako je objasnila u svom saopštenju škola na čijem je čelu nema prostor u kom bi se okupili svi nastavnici i učenici, pa će tako biti organizovane dve priredbe, dok će đaci biti slobodni da nakon školske predstave odu na liturgiju.

– Obzirom da naša škola nema adekvatan prostor u kome bismo okupili sve učenike i na zahtev profesora razredne nastave, održaćemo dve priredbe sa prigodnim sadržajem. U zgradi gde nastavu pohađaju učenici prvog ciklusa biće intonirana himna Svetom Savi sa razglasa 27. januara u 8 časova dok će u isto vreme u drugoj zgradi himnu otpevati hor sastavljen od učenika drugog ciklusa. Planiramo kratke pozorišne forme o životu i radu Svetog Save, prigodne recitacije, izložbu učeničkih radova i kviz znanja. Priredbe će trajati do 9 časova kada počinje Liturgija u crkvi i tamo se nastavlja svečanost. Svi učenici i zaposleni su pozvani i na nastavak svečanosti, a škola je obezbedila slatkiše za učenike – saopštila je Olivera, a u dublju polemiku nije želela da ulazi.

Na pitanje da li se oseća ugroženo jer je verbalno „napadaju“ korisnici društvenih mreža zbog ovakve odluke, ona kaže da komentare i medijske članke uopšte ne čita.

– Da bih sačuvala svoje živce, verujte, ne čitam ni tabloide ni komentare. Tako je najbolje. Ja sam prisustvovala čak i tom crkvenom obredu, išla sam na liturgiju da ispoštujem tu drugu stranu. Tako da, zaista ne mogu da utičem na ljude šta će da misle, šta će da pišu, pa mi je najpametnije da ne čitam ništa u vezi toga niti da išta znam.

Objašnjava da je odlučila da više ne komentariše napise u medijima, ističući da ova medijska buka mora da stane.

Izvor: Nova, Telegraf

Izjava Papa Franje koja je iznenadila mnoge: Bolje biti ateista, nego ići u crkvu i mrzeti druge!

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • E zato što su se i pre njih popovi i slični kabadahije isto ovako nasilnički ponašali, zato su komunisti posle streljali. Samo nisu dovoljno.

306 Shares
306 Shares
Share via
Copy link