Balkan Magazin

Trosoban stan u centru Soluna 82.000€, memljiva garsonjera u NS tek malo jače (FOTO)

stan solun
Foto: Printscreen

U jeku priča o urbanističkom nasilju nad Novim Sadom, kao i vrtoglavim cenama kvadrata stana u prestonici, pažnju privlači, za trenutne pojmove poštenog kupca nekretnina u Srbiji, gotovo nerealan oglas prodaje stana u Grčkoj. Prema objavi agencije Dimov real estate, reč je o odličnoj investiciji:

“Na prodaju stan od 107 kvadratnih metara, plus tri terase na prvom spratu u centru Soluna. Sastoji se od kuhinje sa dnevnim boravkom, tri sobe i kupatilom, uz mogućnost podele na dva apartmana. Cena 82.000 evra”, navodi se u oglasu.

To znači da stan u centru Soluna možete dobiti za svega 766 evra po kvadratnom metru. Toliko dobro ne biste prošli ni na zabačenom Avijatičarskom naselju srpske Atine, ako je suditi prema statistici cena nekretnina.

I preko 3.000 evra za kvadrat u Novom Sadu

Vrednost prodatih nekretnina veća je za četvrtinu nego pre godinu dana u Novom Sadu, podaci su Republičkog geodetskog zavoda. Već u prvom kvartalu 2022. cene su probile cifru od 3.000 evra po kvadratu u novogradnji, što je bio rekord u vojvođanskoj prestonici. Za kvadrat u starogradnji izdvajalo se i do 2.720 evra.

Stručnjaci ukazuju na to da uprkos slaboj platežnoj moći građana ubrzano rastu cene nekretnina, a stanovi se prodaju brže nego što se grade.

– Statistika pokazuje da je tržište nekretnina živo i da na njega nije uticala ni pandemija, ni rat u Ukrajini, rekao je direktor agencije “Solis nekretnina”, Dragan Rabatić i dodao da nije izvesno kakva će situacija biti nadalje, ali da se pokazalo da ljudi ulažu u nekretnine koje im i nisu potrebne.

– Kod određenog broja klijenata postoji zadrška i nisu sigurni da li treba da kupuju stanove ili ne. Kod drugih je to investiciono, a i negde smo naslonjeni na tradiciju, jer je to neki vid štednje. Mentalitet našeg čoveka je da voli da bude vlasnik nekretnine, a s druge strane Novi Sad se profilisao kao odlično tržište za ulaganje – rekao je Rabatić.

Stariji stanovi se prodaju uglavnom od 1.500 i do 2.000 evra po kvadratu, što zavisi od lokacije, stanja, veličine… I dalje najviše potražnje ima za stanovima do 40 kvadrata, garažama, a potom i za onim luksuznijim od 100 kvadrata i više.

U Beogradu vrtoglavih 9.000 evra za kvadrat

Sa druge strane, najskuplji kvadrat stana u Srbiji u prvih šest meseci ove godine prodat je na lokaciji Beograd na vodi, u opštini Savski venac i koštao je 9.545 evra po kvadratu. U starogradnji je najviša cena po kvadratu bila 4.902 evra, a taj stan je prodat u beogradskoj opštini Stari Grad. Kvadrat stana u novogradnji za koji je u prvoj polovini ove godine izdvojeno najviše novca je iznosio 4.383 evra, u opštini Savski venac, piše Biznis.rs.

Podsetimo, među građanima Srbije nedavno je vladala pomama za objektima u Trstu i na bugarskom primorju, jeftinijim čak i od onih u Grčkoj. Procedure se ne razlikuju umnogome od onih koje važe za domaće stanovništvo.

– Samo prošle godine u Grčkoj i to samo na Halkidikiju prodato je više od 15.000 nekretnina. Srbi uglavnom kupuju stanove, a neki prosek cene je od 1.350 do 2.000 evra po kvadratu, istakla je Aleksandra Jovanović, agent za prodaju stanova u Grčkoj.

Izvori: Biznis.rs, Imovina.net

Srbi poludeli za nekretninama u Trstu, kvadrat već od 1.200 €, ali na ovo morate obratiti pažnju

Čitajte Luftiku na Google vestima

Ekipa Luftike

komentar

Klikni da objaviš komentar

925 Shares
925 Shares
Share via
Copy link