Magazin Srbija

Srbi poludeli za nekretninama u Trstu, kvadrat već od 1.200 €, ali na ovo morate obratiti pažnju

Trst Pixabay
Foto: Pixabay / Severin Herrmann

Veliki bum cena nekretnina u Srbiji, gde cena kvadrata nezaustavljivo raste, posebno u urbanim sredinama, naterao je naše ljude da sve više razmišljaju o ulaganju na inostranim tržištima.

Naravno, grčka rivijera, kao i Solun, već godinama važe za atraktivne lokacije u kojima građani Srbije kupuju kuće i stanove, a u poslednje vreme sve popularnija destinacija postaje i stari favorit iz vremena Jugoslavije – Trst.

Osima što na taj način mogu da uživaju nekoliko meseci na moru u sopstvenom smeštaju, često se naši sugrađani odlučuju na ovakav potez da obezbede dodatni prihod i rentiranjem nekretnine dopune kućni budžet.

Većina ulaganje vidi kao dobru investiciju

Kako izveštavaju italijanski mediji, ovaj grad beleži porast prodaje nekretnina od 10 posto u odnosu na isti period prošle godine, a lokalni agenti za nekretnine jednoglasni su u oceni da je reč o pravom tržišnom bumu.

To potvrđuje i Biljana Klepić, agent nekretnina u tršćanskoj agenciji „Tam Immobiliare“ zadužena za klijente Istočne Evrope.

– Trst je oduvek bio interesantan grad za investiranje u nekretnine, pre svega jer je univerzitetski grad. Poslednjih dvadeset godina tendencija stranog ulaganja je u stalnom porastu, posebno među Austrijancima i Nemcima.

U poslednje dve godine naglo je poraslo interesovanje kupaca sa naših prostora. Jedni kupuju za sopstvene potrebe kako bi povremeno dolazili u Trst, dok većina to vidi kao dobru investiciju jer je na uloženi novac zarada na godišnjem nivou od 6 do 8 posto – kaže ona.

Jedna od njih je i Beograđanka Ivana Damjanović koja je, kako kaže, na ideju došla pre dve godine a uspela da je realizuje pre par meseci:

– Često sam odlazila u Trst turistički i jako mi se dopao. Nakon što su mi se porodične okolnosti promenile, rešila sam da tamo kupim stan sa idejom rentiranja čime bih pokrivala troškove života u Beogradu. Naravno, postoji ideja i da se jednog dana, kada se za to stvore uslovi, tamo i preselim – kaže Ivana za Biznis Telegraf.

Kvadrat već od 1.200 evra, treba obratiti pažnju na dodatne troškove

Nakon prodaje stana od 48 m2 u Rakovici, Ivana je od tog iznosa uspela ne samo da kupi stan od 72 m2 u ovom italijanskom primorskom gradu, već i pokrije sve prateće troškove.

– Stan sam kupila preko agencije za nekretnine i sve je išlo glatko i brzo – ističe ona.

trst more
Printscreen

Prema rečima Biljane Klepić, prosečna cena kvadrata trenutno se kreće od 1.200 do 2.800 evra za useljiv stan, a u zavisnosti od zone u kojoj se nalazi, dok ispod te cene još uvek mogu da se nađu stanovi visoke spratnosti, u zgradama bez lifta i uz neophodno renoviranje.

Cena kvadrata za novoizgrađene stanove ide i do 4.000 evra po kvadratu. Ono na šta Klepić ukazuje jesu i dodatni troškovi na koje kupac treba da računa:

– Na dogovorenu cenu potrebno je još minimalno 12.000 evra i to za sledeće troškove: porez na promet nekretnine koji iznosi 9% na katastarsku vrednost a koja je obično niža od kupoprodajne.

Zatim, tu je usluga notara koja se kreće od 1.500 do 2.000 evra. Provizija agencije je 4% na dogovorenu cenu plus pdv koji iznosi 22%. Ukoliko kupac ne govori italijanski jezik, valja računati i na troškove prevodioca – navodi ona.

Za izdavanje neophodan ugovor, različita visina poreza

Prilikom izdavanja nekretnine, u Italiji je obavezan ugovor kojim se štite kako vlasnik stana tako i podstanari. Postoje različiti tipovi ugovora, od čega zavisi i visina poreza. No, dok se stan ne izda, vlasnika nekretnine očekuju stalni troškovi:

– Reč je o troškovima održavanja zgrade koji se kreću od 40 pa do 150 evra, ali i više, u zavisnosti od grejanja koje postoji u zgradi (ako je autonomno, troškovi su manji, a ako je centralno onda su veći jer je uračunato grejanje). Zatim, tu je porez na imovinu, kao i računi za struju, vodu i gas, te odnošenje smeća – kaže Klepić.

Ono što bi budući vlasnici nekretnina u Trstu sa srpskim pasošem trebalo da imaju na umu, a što potvrđuje i Biljana Klepić, jeste mogućnost i dužina boravka u Italiji:

– Za građane Srbije biti vlasnik nekretnine u Italiji nije dovoljno za dobijanje boravišne dozvole. Nažalost, i za njih važi zakon maksimalnog boravka od 3 meseca, te je samo uz posebne uslove moguće dobiti boravišnu dozvolu na duži period – navodi ona.

Izvor: Biznis Telegraf

Srbi pokupovali 15.000 stanova i kuća na Halkidikiju, kvadrat jeftiniji nego u Beogradu

47 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap