Magazin Svet

Garaža od 25 kvadrata za 85.000€: Grad u kojem je parking skuplji od cene nekretnina

parking, solun
Ilustracija, Foto: Freepik/fabrikasimf

Poznato je da su za vreme pandemije koronavirusa cene stanova u Solunu drastično pale, pa su poneki građani Srbije iskoristili situaciju da se “počaste” nekretninom na moru. Međutim, isto se ne može reći i za cene parkinga, koji koštaju kao prosečna garsonjera u srpskim gradovima. Naime, 25 kvadratnih metara u srcu Soluna, prodaje se za čak 85.000 evra!

Zvuči kao šala, jer bi cenu kvadrata od 3.035 evra mogao da opravda samo stambeni objekat u novoizgrađenom kompleksu, u dobrom delu grada.

Međutim, ono što se prodaje za taj novac su zapravo dva parking mesta u kvartu Ladadika, prenosi Euronews.rs.

Cene garaža rastu, minimalni broj parking mesta u centru grada

Kako piše Voria.gr, razlog neverovatno visokih cena je u taj što centar Soluna raspolaže sa minimalnim brojem parking mesta, dok je ujedno plaćanje parkinga na dnevnom nivou neisplativo, što počinje da opravdava visoku cenu garaža.

Drugo opravdanje leži u tome da je mali i broj garaža koje se prodaju, što znači da vlasnici imaju mogućnost da ih procenjuju kako žele, što je često više od cene kvadrata stana.

solun grčka
Foto: Pixabay/Dimitris Vetsikas

Fenomen visokih cena parking mesta u Solunu najbolje oslikava i slučaj podzemnog zatvorenog parkinga od 10 kvadrata u oblasti Karaburnaki, koji se prodaje za 3.500 evra po kvadratu, odnosno 35.000 evra.

Ali, čak ni za toliki novac nemate sve mogućnosti jer, kako se navodi u oglasu, “parking mesto je široko 2,5 metra i odgovara svim automobilima, osim terencima, zbog visine ulaza u garažu”.

Prosečna cena parkinga 2.500 evra po kvadratu

Premda su gore navedeni slučajevi skupi “kao zlato”, čak i kada je cena niža od navedene, kako pokazuju stranice za pretragu nekretnina, gotovo da ne postoji način da ona padne ispod 1.700 evra, dok je prosečan iznos oko 2.500 evra po kvadratu.

Činjenica da je broj parking mesta koja se prodaju konstantno ograničen, znači da onaj ko želi da njegov automobil bude na bezbednom, bez pogovora mora da plati traženi iznos.

U Solunu se takođe beleži još jedan fenomen – strah od gubitka parking mesta.

parking solun
Foto: Freepik/ArthurHidden

Na otvorenom parkingu koji je izgradila opština, vlasnici automobila danima ostavljaju svoja vozila i koriste gradski prevoz, samo kako ne bi izgubili mesto koje su tako dugo tražili.

Kako problem nedostatka parkinga iz dana u dan postaje sve intenzivniji, nije malo ni onih koji razmišljaju o profitu i pretvaraju stare i nekorišćene lokale, koji se nalaze u przemljima ili podrumima zgrada, u mini-garaže kako bi imali dodatni prihod bilo od prodaje ili zakupa.

Rast cena će se nastaviti

S obzirom na nedostatak parking mesta, agenti za nekretnine procenjuju da će potražnja za kupovinom garaža i dalje postojati, a prodajne cene vrtoglavo rasti.

To, kako kažu, potkrepljuju sledeći razlozi:

– Cene nekretnina, a posebno zemljišta su u stalnom porastu, tako da ni cene parking mesta/garaža ne mogu da stagniraju.

– Pored toga, višegodišnji pad građevinske aktivnosti doveo je do smanjenja ponude garaža, što je rezultiralo rastom cena uporedo sa tražnjom.

Izvor: Euronews.rs

Trosoban stan u centru Soluna 82.000€, memljiva garsonjera u NS tek malo jače (FOTO)

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link