Srbija Vesti

Srbi pokupovali 15.000 stanova i kuća na Halkidikiju, kvadrat jeftiniji nego u Beogradu

grcka-more-plaza
FOTO: SNEŽA KRSTIĆ / RINGIER

Oko 15.000 nekretnina prošle godine kupili su građani Srbije samo na Halkidikiju. Sada vlada pomama za objektima u Trstu i na bugarskom primorju, jeftinijim čak i od onih u Grčkoj. Procedure se ne razlikuju umnogome od onih koje važe za domaće stanovništvo, piše RTS.

Cene stanova u proseku su niže nego u prestonici Srbije, s obzirom na to je na nivou Beograda prosečna cena novogradnje u aprilu ove godine iznosila 2.615 evra po kvadratu, dok je cena starogradnje 1.680 evra.

– Samo prošle godine u Grčkoj I to samo na Halkidikiju prodato je više od 15.000 nekretnina. Srbi uglavnom kupuju stanove, a neki prosek cene je od 1.350 do 2.000 evra po kvadratu, ističe Aleksandra Jovanović, agent za prodaju stanova u Grčkoj.

Sem novca, pri kupovini stana u Grčkoj, potrebno je naći i dobru agenciju koja će posredovati u kupovini. Iako je mogućnost duple prodaje minimalna, agencije imaju prevodioce, pravnike, kontakte sa notarima.

– Kada se kupuje nekretnina plaća se tri posto porez. Konkretno, za jedan stan od 55 kvadrata u centru Soluna, koji sam prodala prošle nedelje, porez na godišnjem nivou je 140 evra, navodi Jovanovićeva.

U Italiji cene više, a procedure komplikovanije

Da biste kupili nekretninu u Italiji potrebna je boravišna dozvola, osim ako u njoj ne živite duže od tri godine. Ako ste samo povremeno u toj zemlji, mora da postoji ugovor o reciprocitetu. Dopisnica RTS-a iz Italije, Sanja Lučić, kaže da je prosečna cena nekretnina u toj državi oko 1.855 evra.

– Međutim, one drastično variraju od severa do juga zemlje. Zavise od delova grada, od energetske klase kojoj pripada stan i mnogih drugih faktora, objašnjava Lučićeva.

Naši građani se sve češće odlučuju i za kupovinu nekretnina i u Bugarskoj, uglavnom u gradovima na moru. Objekti su jeftiniji čak i od onih u Grčkoj, a procedure se ne razlikuju bitno od onih koje važe za domaće stanovništvo.

Izvor: RTS

Garsonjeru u Novom Sadu ili Beogradu možete zameniti za nekretninu u Grčkoj, Hrvatska daleko najskuplja

Sandra Žigić

Lingvistkinja bačena u novinarsku vatru. Zaljubljenica u umetnost, mediteranske gradiće i kulinarstvo. Reči i začine biram pažljivo

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

210 Shares
210 Shares
Share via
Copy link