Magazin

„Maco, prilika“: Konačno primetan pad cena nekretnina u većim gradovima Srbije

5bb7ce9a44d34
Printscreen

Da li je balon pred pucanjem?

Sećate se Barona iz filma „Kad porastem biću Kengur“ i njegove replike: „Maco, prilika!“

E pa čini se da dolazi vreme kada će se otvoriti prilika za kupovinu nekretnine u Srbiji po nekim razumnijim cenama.

Na tržištu nekretnina konačno informacija na koju se dugo čekalo. Stabilizacija je već neko vreme izvesna, a sada vidimo i pad cene kvadrata. Istina, ne po svim opštinama i mestima, ali je činjenica da imamo stanje kakvo u Srbiji nismo videli nekoliko godina unazad.

I sve to pokazuju zvanični podaci, najnoviji za april. U najkraćem, u dosta opština u Srbiji je pala cena kvadrata, a ovakav trend nije bio izuzetak ni u Beogradu.

Prema podacima sajta nekretnine.rs, najveći pad cene zabeležen je u jednoj beogradskoj opštini i to za15,58 odsto. U Novom Sadu vidljiv je takođe pad, po pojedinim opštinama i po nekoliko procenata. Cene u Pančevu i Kragujevcu ostale su na istom nivou, dok je u Nišu zabeležen i rast i pad, piše Blic.

Pad cena u Beogradu možda je najbolja vest za mnoge, a imajući u vidu izuzetnu frekventnost ovog tržišta. Najveći pad cene kvadrata zabeležen je na opštini Palilula – čak 15,58. Kvadrat u proseku na Paliluli tako je u aprilu koštao 2.492 evra.

Pad i na Mirijevu, opštini koja poslednjih godina beleži sve veću tražnju i rast kvadrata. U aprilu je cena kvadrata ovde iznosila 1.851 evro i to je u odnosu na mart minus od 0,32 odsto.

Pad takođe i u centru Beograda i to za 1,44 odsto na cenu od 3.348 evra u proseku za kvadrat.

Prema aprilskom izveštaju najveći rast cena kvadrata u Beogradu je zabeležen na opštini Vračar, gde je cena porasla za 2,1 odsto. U proseku kvadrat je ovde u aprilu koštao 3.250 evra.

Na drugom mestu po rastu cena je opština Voždovac gde je zabeležen rast od 2 odsto, a cena je iznosila 2.462 evra po kvadratu.

Za mnoge očekivano, imajući u vidu popularnost, ali imamo rast na opštini Novi Beograd. Cena kvadrata na Novom Beogradu u aprilu iznosila je 2.770 evra po kvadratu, što je rast za 0,04 odsto u odnosu na prethodni mesec.

Novi Sad

Rast kvadrata u Novom Sadu zabeležen je jedino u centru, cena je porasla za 0.11 odsto i iznosi 2.682 evra. Na Novom Naselju kvadrat je jeftiniji za 1,48 odsto i iznosi 2.131 evro, dok je u Podbari cena iznosila 2.606 evra, što predstavlja pad cene kvadrata za 1,73 odsto. U Grbavici je takođe prisutan pad cene kvadrata za 1,46 odsto, cena iznosi 2.624 evra po kvadratu.

Niš

U Nišu tokom aprila meseca zabeležen je pad cena kvadrata u dve opštine, a u dve rast. Cena kvadrata u Bulevaru Nemanjića imala je minimalan pad u aprilu mesecu od 0,44 odsto i iznosila je 1.798 evra po kvadratu, u ovom delu Niša ujedno je i cena kvadrata najveća. U opštini Pantelej zabeleženo je poskupljenje od 0,06 odsto i cena kvadrata u ovoj opštini iznosila 1.547 evra po kvadratu.

Najveće poskupljenje zabeleženo je u gradskoj četvrti Durlan u Nišu. Cena kvadrata u ovde iznosi 1.325 evra, što je rast za 10.42 odsto. U opštini Palilula zabeležen je pad od 3,09 odsto, gde je cena iznosila 1.442 evra po kvadratu.

Kragujevac i Pančevo

U Kragujevcu cene su ostale iste kao i prethodnog meseca, bez rasta ili pada istih. U Pančevu kvadrati su, procentualno, pojeftinili u aprilu. Tako je prosečna cena kvadrat u aprilu iznosila 1.410 evra po kvadratu, što je pad za 0,49 odsto.

Bračni par iz Novog Sada pravi magične kućice iz bajke, kvadrat od 800 evra i mogu se preneti gde zamislite

Share via
Copy link