Lifestyle

Top 5 najružnijih zgrada u Novom Sadu

Novi Sad ima toliko objekata kojima se hvali zbog njihove lepote. Šta je sa onim zgradama pored kojih ne želimo ni da prođemo, jer su ruglo ovog grada? Istraživali smo koje novosadske zgrade se ubrajaju u top 5 najružnijih.

Pitali smo stručnjake sa Departmana za arhitekturu i urbanizam koje zgrade ulaze u top 5 najružnijih.

– To pitanje je lako i teško, jer Novi Sad ima puno više od 5 objekata neadekvatnog spoljnjeg izgleda i oblikovanja – kaže Andrea Tamaš sa Departmana za arhitekturu i urbanizam i dodaje da je dovoljno pogledati objekte koji su građeni tokom ’90-ih i dvehiljaditih ( ulica Hadži Rumivova, Nova Detelinara, Grbavica…) ili poslednjih godina –  Bulevar Evrope.

Ona dodaje da manje lepi objekti postoje i u centru grada. Zgrade Pariskog magazina i TC Lupusa, osim što nisu lepe, nisu ni nastale legalno, a njihova arhitektura se teško može opravdati, ističu stručnjaci.

Ovo su 5 najružnijih zgrada

Hotel Centar

ruzne-zgrade-novi-sad-2
Foto: Jovana Rakić

Ova zgrada treba da bude objekat koji bi formom parirao Srpskom narodnom pozoristu.

– To je bilo prvobitno rešenje, ali je ono izmenjeno nakon pregovora sa investitorom kako bi se smanjili troškovi izgradnje, što dovodi do toga da na toj lokaciji imamo polovično rešenje dobre zamisli – kaže arhitekta Marija Rukavica.

Više o najboljim palačinkama u gradu

Pokušaj uvođenja savremenih elemenata i formiranja dvojne fasade, neslavno je završen ubacivanjem trakastih elemenata u boji logoa firme.

Mnogi delovi objekta izvedeni su potpuno drugačije od zamisli autora i doveli su do toga da objekat ostavlja utisak nedovoljno smelog pokušaja uklapanja savremenog objekta u staro jezgro grada.

Pariski magazin

ruzne-zgrade-novi-sad-1
Foto: Jovana Rakić

Pariski magazin je primer potpune neusklađenosti sa lokacijom na kojoj se nalazi.

– U ovom slučaju objekat  predstavlja samo lošu kopiju forme starih objekata građenu savremenim materijalima – objašnjava Rukavica.

Pavla Papa broj 35 stambeno-poslovni objekat

ruzne-zgrade-novi-sad-3
Foto: Jovana Rakić

Na listi najružnijih objekata je i stambeno-poslovni objekat u ulici Pavla Papa okrečen u „iritantnu“ plavu boju. Stručnjaci se slažu da je to školski primer izbegavanja pravila o pastelnim bojama na fasadama. Sa druge strane, boja fasade jeste najveći, ali ne i jedini nedostatak ovog objekta, što pokazuju  razbacani otvori na fasadi, što je dovelo do toga da objekat postane ruglo koje ne možemo svrstati ni u jedan arhitektonski pravac.

Stambeni objekat na uglu ulica Cara Dušana i Trg 27. marta

ruzne-zgrade-novi-sad-5
Foto: Jovana Rakić

Sama forma objekta je konfuzna i teško je odrediti o kojoj se tipologiji radi kaže arhitekta. Na objektu se mogu primeti pokušaji uklapanja različitih spratnosti objekata na koje se naslanja. Najuočljivije je naivno kopiranje forme broda koja nema nikakvu opravdanost osim da se ispoštuje želja investitora. Osim što je neuspešno uklopljen u okruženje, sama forma predstavlja sukob dveju epoha. Ukoliko pogledamo desnu stranu objekta uočavamo neke elemente moderne, dok je leva strana neuspešni pokušaj postmodernizma.

– Posebna tragedija jeste susedni objekat, verovatno, jedne porodične kuće, što dodatno otežava celu priču oko „pramca broda“ – ističe arhitekta.

Stambena zgrada na uglu Ćirpanove

ruzne-zgrade-novi-sad-4
Foto: Jovana Rakić

Prema rečima arhitekte ovde su dve potpuno drugačije forme sklopljene u jedan objekat, što ne ostavljaja utisak celine, posebno, ako se tome doda veliki broj različitih arhitektonskih elemenata.

Kako pronaći stan u Novom Sadu?

Čitajte Luftiku na Google vestima

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

komentara

Klikni da objaviš komentar

 • Eh, kako da ne. Gde bi nama bio kraj da su Hotel Centar i ono u Cara Dusana najruznije zgrade u gradu…

  Ceo potez od Futoske do Bulevar Centra je katastrofa epskih razmera. I to na glavnom bulevaru.
  https://www.google.rs/maps/@45.2525883,19.8367196,3a,75y,281.25h,92.95t/data=!3m6!1e1!3m4!1slR69qntUsgVRXcFra26DqA!2e0!7i13312!8i6656?hl=en

  Pa zatim preko puta Limanske ambulante pa do narednog coska. Pakao na zemlji
  https://www.google.rs/maps/@45.2404179,19.8276423,3a,75y,33.75h,97.24t/data=!3m6!1e1!3m4!1smSMmGGcDPLa8-TImbzPCOQ!2e0!7i13312!8i6656?hl=en

  Grbavica i nova Detelinara su u poredjenju sa ovima kao da ih je Zaha Hadid projektovala. A arhitektura nam je kao u Tirani sa izuzetkom te kolicine boja koje mogu da izazovu epilepticni napad.

  Jos jednom, daj boze da nam je ceo grad sastavljen od Hotela Centar.

  • Apsolutno se slazem. Objekat nije uklopljen u ostatak i onaj deo sa leve strane je kic, ali ja prva da imam novca da napravim sebi zgradu napravila bih ovaj deo u obliku broda. Najvise mi bode oci komentar arhitekte „nicim opravdan oblik broda, osim licnom zeljom investitora“. Pa cime to treba da bude opravdan nego licnom zeljom onoga ko to finansira?

 • Ima mnogo više jezive arhitekture u Novom Sadu nažalost građenu posljednjih 20 godina. Toliko eklektike, toliko kiča i neukusa ogledalo je društva u kome živimo. Ne slažem se kao stručnjak za zgradu hotela Centar. Primećujem da NS nekako konstantno pada nivo. Pogotovo su jadno javni prostori primer Trg Mladenaca- kičerica. Treba pogledati stare slike grada to je bio grad kakvi divni ozelenjeni trgovi, arhitektura pristojna- čovekomerna.

 • Nemojte biti tako strogi i kriticni rema svom gradu… ne zaboravite da je i Ajfelov toranj u svoje vrijeme bio iz rugivan … nadam se uskor da cu posjetiti N.S.

 • Slazem se za Centar i ovaj uzas plave boje. Pariski se ne uklapa, istini za volju, ali nije „ruzan“.

 • Ako je za utehu, i Pariz ima „rafineriju“ u centru grada (4. ar.) u vidu muzeja Savremene likovne umetnosti, Bobur, koji je svetski centar modernog slikarstva….

 • Иако далеко од ренесансне лепотице, Хотел Центар је такође далеко и од тога да се нађе на овој листи, има много „шампионских“ зграда испред њега, али сујета неких самозваних стручњака је већа него Фрушка гора.

 • Sa većinom izbora se slažem sem za objekat u Cara Dušana, jer objekat je zanimljiv, a retko koji investitor u NS uloži ozbiljne pare u fasadu i samu formu objekta, većina gleda da to bude što jeftinije… Zaboravili ste da navedete nove stambene zgrade koje izvodi Free-nešto Mijanović, pa ono bole oči koliko je bedna i ružna fasada, iako sam kvalitet gradnje nije loš! Nekako se mora postići da se investitori trude da ulepšaju grad, a ne od Novog Sada da prave kasabu! Opet spominjem Podgoricu kao i na drugim sličnim temama, koja je malo manja od NS, ali tamo se trude da sve novo što se gradi bude dobro i kvalitetno i da svoj grad što lešim i kulturnijim naprave, a od NS-a, čast izuzecima, napraviše šabaniju.

 • Objekat u Cara Dusana uopste ne spada ovde, bolje da ste ubacili neke zgrade sa Satelita, te zgrade su stvarno odvratne

  • SKROZ STE U PRAVU ZA SATELIT .DJODJITE PA SLIKAJTE SATELIT PA CETE VIDETI STA JE RUGLO ZA GRAD.

 • Ne kontam zašto su se svi okomili na hotel Centar. Ne kažem da je lepa zgrada, ali nije ni posebno ružna.

 • Ubedljivo naj ružnija zgrada je SNP koja u paru sa hotelom preko puta čine horor u građevinatszvu.Em su ružne em su na pogrepnij lokaciji.

 • Na zalost, mislim da u Novom Sadu ima daleko vise lose nego dobre arhitekture… Mnogi Novi Sad smatraju lepim gradom zbog stare slave, ali za mene je NS izrazito ruzan grad, ako izuzmemo svega nekoliko lepih ulica i ambijenata…

1.8K Share
1.8K Share
Share via
Copy link