Magazin Novi Sad

Slučaj crkve kod Štranda i nova naprednjačka koska bačena među Novosađane

crkva-kod-stranda-sns

Vest o izgradnji crkve kod parkinga u blizini kupališta Štrand u Novom Sadu uzburkala je duhove u gradu. Po starom dobrom običaju naprednjačka vlast je bacila novu kosku među već podeljeni narod, kako bi izazvala nove rasprave i konflikte, a narod je, po istom tom običaju kosku počeo da glođe.

Ali i da se glođe među sobom.

Bruje društvene mreže već danima o crkvi, ateisti okrivljuju pravoslavce, pravoslavci prokazuju ateiste, jedni spominju Žutu kuću, drugi pričaju o duhovnoj žeđi stanovnika, dok vlast sve to gleda sa strane i mudro se smeška.

Ovaj oprobani recept “zavadi pa vladaj” već su nekoliko puta uspešno puštali u javnost, pa što ne bi i ovaj put. Do sada im je prolazilo, nema razloga da tako ne bude i sada.

Ili možda ima?

Skup građana 3. marta u 12 časova

Povodom najavljene izmena plana koji se odnosi na lokaciju kod Štranda, deo građana je najavio okupljanje u nedelju 3. marta na mestu na kom bi crkva trebalo da se izgradi.

“Nezavisni članovi savet mesne zajednice “Liman” pozivaju sve građane/građanke da dođu na javni sastanak u nedelju, 3. marta, u 12 časova na livadicu kod Štranda (okretnica jedinice/osmice) gde se planira izgradnja “kako bi zajedno podelili argumente i krenuli u pripreme za zbor građana po ovom pitanju”, navodi se u saopštenju.

Oni smatraju da nije opravdana izgradnja crkve na već postojećoj zelenoj površini kod Štranda.

– Logika opravdanja izgradnje crkve pod plaštom izgradnje “zelene oaze u okviru crkve” je besmislena, i ona bi zapravo značila da građani Limana i Novog Sada ostaju bez još jedne zelene površine, a zbog partikularnih interesa koji nisu u skladu sa potrebama građana niti su u skladu sa održivim razvojem grada.

Ova zelena površina se već koristi kao odmorište i ima potencijal da se dodatno unapredi u tom smeru. Osim toga, izgradnja crkve nadomak stambenih zgrada deluje deluje naročito bezobzirno prema stanarima koji žive u blizini – navodi se u saopštenju i dodaje:

– Opšte je poznato da se pod vlašću SNS-a i na inicijativu njihovih “urbanista” grad Novi Sad pretvara u betonsku džunglu i da procesi devastacije grada ulaze u fazu nepovratnog stanja koje neće promeniti nikakvo čudo, pa makar to čudo prizivali iz bogomolje.

Ovo su neosporne činjenice bez obzira na naša individualna verska osećanja. Realizacija izgradnje crkve, kao i izgradnja muzeja posvećenog Đorđu Balaševiću u Univerzitetskom parku, podrazumevali bi uskraćivanje građana za jedine veće zelene površine na Limanu 1 i naneli bi nepopravljivu štetu opštem kvalitetu stanovanja.

“Bravo”: O brisanju zelene površine treba da odlučuju Limanci

Građanski pokret Bravo zahtevamo da se donošenje izmene Plana koji se odnosi na okolinu Štranda odloži sve dok se o takvoj izmeni ne izjasne stanovnici ovog dela grada i Mesna zajednica. Oni napominju da “vlast želi da ovu odluku donese bez bilo kakve konsultacije ili razgovora sa građanima ovog dela grada”.

– Odluke koje se tiču izgleda grada i životu u njemu ne smeju se donositi bez prethodne konsultacije sa građanima, posebno ako se radi o javnoj zelenoj površini kojih je u Novom Sadu sve manje. O ovom brisanju zelene površine treba da odlučuju stanovnicima Limana i stručnjaci.

Da se donese kvalifikovana odluka o tome da na postojećoj zelenoj površini treba da bude park, parking, verski objekat ili dečije igralište i teretana na otvorenom – poručuje Bravo uz napomenu da ima dovoljno je vremena da se ova odluka o izmeni plana okoline Štranda odloži i da se naloži ispitivanja i razgovor sa građanima kako bi se donela pravo odluka koji će biti u interesu svih stanovnika Novog Sada.

“Zajedno”: Nesmotrena odluka

– Ovakvu odluku smatramo u najmanju ruku nesmotrenom, jer blizina zabavnih sadržaja najposećenijeg kupališta i verskih objekata deluju kao vrlo neukusna i nelagodna pojava, kako o posetioce Štranda tako i po vernike.

Dakle, mi nismo protiv verskih objekata već duboko smatramo da njihova izgradnja znači i pronaći prigodno i umesno mesto za iste.

Takođe, na ovom mestu se nalazilo kultno novosadsko mesto “Žuta kuća”, koje je predstavljalo svojevrsni centar građanskog aktivizma, otpora diktaturi i autoritarnosti, i slobodnog umetničkog delovanja, i koje kao takvo mnogi Limanci i Limanke, i drugi, i danas smatraju važnim kulturnim nasleđem našeg grada kom bi trebalo posvetiti bar memorijalnu tablu i o kom bi trebalo podučavati mlađe generacije Novosađanki i Novosađana.

Na kraju, na mestu planiranom za izgradnju se već nalazi zelena površina, prostor za druženje komšija i dečiju igru, zimsko sankanje, te se postavlja veliko pitanje kako će se novim količinama betona tačno uvećati zelene površine našeg grada – konstatuje Zajedno za Novi Sad.

S obzirom na reakciju javnosti na informaciju o ideji podizanja verskog objekta na ovoj i ovakvoj lokaciji, oni smatraju da je za donošenje bilo kakve odluke neophodna široka JAVNA RASPRAVA.

–  Predstavnici gradskih vlasti su pokazali da nemaju nameru da pitaju Novosađanke i Novosađane šta oni misle o Novom Sadu, kako i šta je potrebno da bismo svi bolje živeli i uživali u svom gradu. Po ko zna koji put će oni odlučivati kako će upravljati našim zemljištem, kulturnim i kultnim objektima, i zelenim površinama, a bez i najmanjih konsultacija sa nama, građanima. To je ono protiv čega se mi borimo! ŽELIMO DA VRATIMO NOVI SAD NJEGOVIM GRAĐANIMA! Odlučivanje o ovakvim stvarima ne sme da prođe bez razgovora sa građanima. I upravo zato, smatramo da se ovakve odluke ne smeju donositi isključivo od strane političara, već da je za to neophodna javna rasprava, mišljenje stručnjaka i građanki i građana Limana, ali i svih onih koji se osećaju Novosađanima. Zato im ne damo da donesu odluku sami, već mogu samo zajedno sa nama – zaključuje se u saopštenju GrO Zajedno.

“SSP”: Predizborno guranje populističkih projekata

“Smatramo da za ovim novim verskim objektom nema stvarne potrebe, posebno ne nauštrb zelenila i dečijeg igrališta” – piše SSP u saopštenju i kaže da “ne vidimo ni razlog za hitnost, te se očigledno radi o predizbornom guranju populističkih ‘projekata’ “.

SSP ukazuje da za takve projekte koji značajno menjaju izgled nekog dela grada, mora da postoji većinska podrška građana, odnosno mesnih zajednica, a veće angažovanje mesnih zajednica je važan deo programa SSP “za povratak evropskog Novog Sada” – piše u saopštenju koje je potpisao Vladimir Vrsajkov, predsednik Gradskog odbora SSP.

Već smo pisali o saopštenje novosadskog odbora Dosta je bilo u kom se navodi da je “cilj crkve kod Štranda da Limanac ateista mrko pogleda Limanca pravoslavca i obrnuto”, a nakon što su se opozicione stranke oglasile o ovoj ideji, svoj komentar  dao je i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.

Kako piše u dopisu dostavljenom medijima, saopštenja “marginalnih političko-interesnih grupa su sramotna”.

– Zarad istinitog informisanja građana Novog Sada koje pokušavaju da obmanu zbog mržnje prema veri srpskog naroda, jer sve što su pomenuti marginalci izneli je jedna velika laž. Nije tačno da neko građanima želi nešto da oduzme, posebno deci i mladima, niti je tačno da neko ima nameru da uništava zelene površine – navodi Đurić.

Kako dodaje gradonačelnik, u pitanju je urbanistički plan koji predviđa povećanje broja verskih objekata, za šta “postoji potreba u polumilionskom gradu kakav je Novi Sad, u kojem vekovima zajedno u slozi i ljubavi žive brojne verske zajednice”.

Milan Mića Đurić
Foto: Screenshot / YouTube

– I koliko može biti loša ljudska namera kada se to napada? Da li je u pozadini svega napad na Srpsku pravoslavnu crkvu i svetinje? I da li će onima kojima danas smeta izgradnja pravoslavne crkve, sutra smetati hram neke druge konfesije?

Da li će ti koji danas dižu glas protiv izgradnje verskog objekta i pri tome to javno izvrgavaju ruglu, sutra sa istim žarom napadati izgradnju vrtića, škola ili bolnica? Sumnjam u to da hoće. U nedostatku političkog programa i ideja, oni su udarili na svetinje. Da li je to novosadski, kad već ljudski nije – pita Đurić.

Gradonačelnik dodaje da nikada neće dozvoliti da Novi Sad koji je multietnički i multikonfesionalni grad “postane talac bolesne mržnje nekih marginalnih političkih grupica, koje na izborima nemaju šta da traže pa koriste tajkunske medije za širenje laži”.

Podsetimo, na sednici Skupštine Grada sledeće nedelje će se naći i predlog izrade plana koji obuhvata deo od nasipa, uz glavni pristup Štrandu, do preseka sa Fruškogorskom ulicom.

Uz glavno novosadsko kupalište, pored parkinga, urbanisti planiraju da grade verski objekat, a oko njega bi trebalo da bude zelena površina.

Ne ulazeći u to da li Liman i njegovi stanovnici imaju potrebe za crkvom, način na koji to pokušava da se uradi, u godini u kojoj će biti održani lokalni izbori, svakako nije ugodan. Ni Bogu, ni ljudima.

Gradiće se crkva pored parkinga kod novosadske plaže Štrand

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link