Uncategorized

Novosađani sačuvali još jednu zelenu površinu u svom gradu

Stanari nekoliko ulica na novosadskom Avijatičarskom naselju udruženim delovanjem odbranili su deo zelene površine u svom komšiluku, gde je predviđeno da se grade novi stambeni objekti.

Složne komšije su u prethodnom periodu sakupile preo 950 potpisa, a uputili su nekoliko primedbi na predlog Plana generalne regulacije prostora za mešovitu namenu između ulica Futoške, Hajduk Veljkove, Rumenačke i Subotičkog bulevara.

Primedbe su urodile plodom, a građani koji su ih podneli su naveli da će, ako je već odluka da se u njihovom kraju grade višespratnice, očuvanje zelenog pojasa od tri drvoreda sibirskog bresta biti od “neprocenjive vrednosti za celo naselje”.

Prvobitno je planirano da površina severno od Ulice Alberta Ajnštajna bude sportski park, ali je namena promenjena, pa će tu sada biti izgrađene višespratnice.

“Mi smo očekivali da će ovu oazu na ivici grada, kakva je površina severozapadno od Ulice Alberta Ajnštajna, urbanisti još više oplemeniti drvećem, žbunjem, trim-stazama, pešačkim stazama i svim ostalim sadržajima koji bi se uklapali u ovaj deo naselja, što smo mi kao stanovnici već i sami započeli. Na žalost, uvidom u urbanistički plan, shvatili smo da su se urbanisti odlučili za po nama najgore moguće rešenje”, naveli su građani u primedbi.

Komisija za planove je prihvatila deo primedbi stanovnika Avijatičarskog naselja. Tri drvoreda sibirskog bresta će se sačuvati, tako što će se napraviti zelena površina širine 35 metara.

“Zona izgradnje planiranih višeporodičnih objekata se povlači u odnosu na zeleni pojas i na taj način dodatno udaljava od pomenutih porodičnih objekata. Formiranjem zelenog pojasa očuvaće se postojeća osunčanost kuća u Ulici Alberta Ajnštajna. Zadržavanjem pojasa tri drvoreda sibirskog bresta značajno će se umanjiti negativni efekti buke, prašine, a obezbediće se i zaštita od vetra”, zaključila je Komisija.

Na plan kojim se uređuje prostor Novog naselja i Detelinare podnet je još niz primedbi.

Između ostalog, Eparhijski upravni odbor Pravoslavne eparhije Bačke podnela je primedbu na regulaciju prostora na parcelama između Rumenačkog puta i Bulevara Evrope, gde i oni imaju prava na parcelu.

Oni su tražili da se poveća spratnost objekata koji će se graditi na tom lokalitetu. Tako će se umesto zgrada sa prizemljem, tri sprata i potkrovljem, graditi objekti sa prizemljem, četiri sprata i potkrovljem.

Komisija je prihvatila njihovu primedbu, uz napomenu da se parkiranje planira u suterenskim i podrumskim etažama, kao i na parceli kompleksa, s tim da se obezbedi jedno parking mesto po stanu.

Dodajmo i da će se Hramu prenosa moštiju Svetog Save na Novom naselju dozvoliti izgradnja još dva objekta – svetosavskog i parohijskog doma.

Takođe, na Novom naselju će se povećati prostor za sportski objekat na mestu gde se sada nalazi Fudbalski klub Mladost.

Plan predviđa da zelena površina na uglu ulica Bate Brkića, Seljačkih buna i Braće Dronjak bude zamenjena objektima Kulturne stanice “Novo naselje” i Centra za porodični smeštaj i usvajanje.

Rat investitora u Novom Sadu: Psovke, uvrede i zazidane terase

Izvor: 021

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

375 Shares
375 Shares
Share via
Copy link