Novi Sad

Đurađ Jakšić (SRS) o crkvi kod Štranda: “Konačno je došlo vreme i da se Liman krsti”

djuradj-jaksic
Foto: Printscreen

Predsednik odborničke grupe Srpske radikalne stranke u Skupštini grada Đurađ Jakšić poručio je da podržavaju izgradnju crkve kod Štranda, te da će insistirati i na izgradnji parohijskog doma.

SRS podržava odluku gradske vlasti da se kod Štranda izgradi crkva koja će biti posvećena bačkim mučenicima, ljudima stradalim na prostoru Bačke tokom okupacije u Drugom svetskom ratu, a posebno za vreme Novosadske racije 1942. godine, piše 021.rs.

Po Jakšićevim rečima, “Žuta kuća”, jedno od kultnih mesta novosadske alternativne scene, koja se nalazila na prostoru na kojem je sada predviđena crkva, bilo je “narkomansko leglo”.

Za njega je izgradnja crkve i memorijalnog centra kod Mosta slobode ispravljanje istorijske nepravde, jer se spomenik žrtvama Racije na keju i ploče sa imenima ne nalaze na mestu na kojem je bilo gubilište Novosađana 1942. godine.

– Nakon 60-70 godina od izgradnje prvih zgrada na Limanu 1 i 2, konačno je došlo vreme da se i Liman krsti i da dobije svoju parohijsku crkvu i hram. Na Limanu živi preko 30.000 ljudi, na Grbavici još najmanje 25.000, i činjenica je da novoizgrađeni hram na Grbavici, kao parohijska crkva za Grbavicu i sve Limane, ne može svojim kapacitetom da zadovolji verske i duhovne potrebe građana ova dva velika novosadska naselja – navodi Jakšić.

Kako kaže, SRS će insistirati kod urbanista da porta buduće crkve bude velika i gabaritna, s obzirom na to da je i sama zelena površina, za koju navodi da ne služi ničemu, velika.

Razlog većoj porti jeste i taj da u nju stane – parohijski dom.

– Poslednjih desetak dana digla se i ala i vrana, i kuso i repato, protiv izgradnje hrama i memorijalnog centra žrtvama krvavog pira iz 1942. godine. Sve mi srpski radikali možemo da razumemo, i da je neko protiv režima, i da je neko protiv gradske vlasti, i da se protiv realizaciji određenih projekata, ali da se neko protivi izgradnji bogomolje, svetinje, hrama, bez obzira na to kojoj konfesiji ta bogomolja pripada, to je nešto što je po našem mišljenju ludilo prvog reda i jedna vrlo šizofrena situacija – dodaje Jakšić.

On navodi da su radikali u poslednjih deset godina često kritikovali “Urbanizam” i direktora Dušana Miladinovića, zbog egzibicionizma kojima su građani svedočili nemali broj puta.

Ipak, zaključuje, odluka o izgradnji crkve i memorijalnog centra u blizini Štranda je najbolja odluka proizašla u poslednjoj deceniji iz “Urbanizma”.

Podsetimo, planu da se kod Štranda izgradi crkva usprotivio se deo novosadske opozicije, poručujući da sa stanovnicima Limana mora da se razgovara o tome šta žele u svom dvorištu.

Gradonačelnik Milan Đurić je optužio opoziciju koja se suprotstavila izgradnji crkve da napada svetinje. Po njegovim rečima, postoji potreba za još verskih objekata u polumilionskom gradu.

“Cilj crkve kod Štranda da Limanac ateista mrko pogleda Limanca pravoslavca i obrnuto”

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link