Magazin

Slučaj Vojtehovski: Kako je televizijska voditeljka postala državni neprijatelj

Domaća javnost ne prestaje da govori o voditeljki i novinarki Tatjani Vojtehovski – ženi za kojom je raspisana potraga u tužilaštvu, zbog, kako su rekli, neodazivanja na pozive za saslušanje u postupku, koji se protiv nje vodi zbog tvrdnji iznetih u njenoj emisji “Život priča” krajem 2016. godine.

Za autorkom i voditeljkom nekadašnje emisije “Život priča”, Tatjanom Vojtehovski, raspisana je potraga zbog neodazivanja na saslušanje u postupku koji se protiv nje vodi zbog sumnje da je izvršila krivično delo povreda tajnosti podataka, piše Nova.

Sporna emisija naslova “Majka na jedan sat” emitovana je 20. oktobra 2016. godine, a u njoj je Vojtehovski otkrila mehanizam oduzimanja dece majkama u ekspresno kratkom roku i dodeljivanja starateljstva bogatim i moćnim očevima.

Vojtehovski je demantovala navode da namerno nije želela da se pojavi na saslušanju, tvrdeći da je niko nije tražio na adekvatnoj adresi.

– Nisam načisto oko svega ovoga i zašto je raspisana poternica, jedino šta znam jeste da je tužilaštvo reklo da me juri tri godine i da je to razlog raspisivanja potrage.

Dali su detaljno saopštenje gde navode da ne mogu da me nađu od novembra prošle godine i da su mi pozive slali tamo gde sigurno nisam, odnosno na televiziji “Prva”.

Tretiraju me kao begunca, tvrde da ja namerno izbegavam da se pojavim. Da su me zaista tražili mogli su da me nađu za vreme vanrednog stanja na adresi prebivališta, niko me na kuću nije tražio – rekla je voditeljka nedavno za Nova.rs i dodala da su je četvorica policajaca sačekala na pasoškoj kontroli po dolasku u Srbiju iz Crne Gore, kada su joj uručili i poziv.

Veliki deo domaće javnosti sumnja da iza svega stoje političke odluke, s obzirom na to da se Tatjana Vojtehovski proteklih godina istakla kao oštar kritičar vladajućeg režima, zbog čega su joj, kako je i sama govorila, ukinuli emisiju “Život priča” na televiziji “Prva”.

Vojtehovski je novinarka i televizijska voditeljka, bivši PR kompanije “Pink”, te vlasnica preduzeća “Wojtekovski communications”.

Javnost ju je upoznala kao voditeljku emisija “1 pa 3”, “Trenutak istine” i “Život priča”. Rođena je 7. maja 1970. godine u Novom Sadu.

Ima ćerku Tijanu koja radi kao organizatorka snimanja na televiziji “Grand“.

Tatjana je karijeru započela na Radio Televiziji Novi Sad, nakon toga prešla je na “YU info“ kanal, a potom na “Pink“ gde je vodila veoma popularan kviz “Trenutak istine”.

Nakon toga je bila PR menadžer i potpredsednik “Pink Media Grupe“. U decembru 2011. godine je napustila “Pink“, te osnovala vlastitu kompaniju “Wojtehovski communications“.

Na ekrane se vratila 2016. godine s autorskom emisijom “Život priča” koja se nekoliko godina emitovala na programu Prve TV.

U svojim emisijama obrađivala je razne tabu teme, a njeni gosti su obični ljudi neobičnih životnih sudbina koji su po prvi put o svojim problemima progovorili u javnosti.

Svojim emisijama, više puta je uzbudila javnost o gorućim problemima malog čoveka i “pokvarenosti” sistema koji nije isti za sve.

Emisija je, međutim, prošle godine skinuta s programa.

– Nepunih mesec dana pošto je Aleksandar Vučić to izgovorio na TV Prva, meni je danas saopšteno da se emisija ‘Život priča’ skida sa programa – napisala je Vojtehovski pre godinu dana na društvenim mrežama.

Vojtehovski je tada okačila i snimak gostovanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića u jutarnjem programu TV Prva od 8. avgusta, kada je rekao da “ide šou od sat vremena u udarnom terminu najbrutalnije kampanje protiv mene, na šta sam ponosan, govorim bilo o Kesiću, Vojtehovski, bilo kojoj drugoj emisiji”.

U narednih godinu dana, Vojtehovski je bila prilično jasan i gladan kritičar vladajuće stranke i Aleksandra Vučića, te gotovo da nije prošao ni dan, a da čuvena novinarka na Tviteru ne “oplete” po članovima vladajuće partije i njihovim, kako je govorila, suludim odlukama i “glupostima”.

U jeku nedavnog skandala i poternice koja je raspisana za Vojtehovski, oglasio se i njen advokat Vladimir Todorić, koji je istakao za Novu.rs da njegova branjenica nije ni znala da se protiv nje vodi istražni postupak.

– Ona je iskaz dala u policiji u svojstvu građanina i samim tim nije bila dužna da obaveštava policiju o promeni svog poslodavca, niti je znala da se protiv nje vodi postupak. Šta su oni radili tri godine, to je pitanje za tužilaštvo – rekao je Todorić nedavno.

Advokat se osvrnuo i na činjenicu da je za voditeljkom bila raspisana potraga zbog neodazivanja na pozive tužilaštva, a za koje nije ni znala, dok sa druge strane imamo primer nekadašnjeg prvog čoveka opštine Brus Milutina Jeličića Jutke koji se, i pored toga što se nije odazivao na pozive suda zbog čega je čak i naloženo njegovo privođenje, nesmetano šetao i prisustvovao raznim mitinzima tokom predizborne kampanje.

– To su dupli standardi tužilaštva, u zavisnosti prema volji vladajuće većine koja kontroliše tužilaštvo. Uopšte nije bilo potrebe za ovim cirkusom, ali ja sam potpuno siguran u to da nije bilo skandalizovane reakcije javnosti, da bi danas Tanja bila uhapšena – dodao je advokat.

Ko je Lidija Alagić, sudija koju je prozvala Tatjana Vojtehovski?

19 Shares
Share via
Copy link