Magazin Novi Sad

Tragična životna priča novosadskog stomatologa koji je kukavički optužen da je širio virus

stanislav-ostojic
Facebook printscreen

Dr Stanislav Ostojić, stomatolog i specijalizant oralne hirurgije, preminuo je 19. aprila 2020. godine. Da je bilo sreće, lekarskog znanja i etike, novosadski zubar bi dočekao ukidanje vanrednog stanja i dan danas bio sa svojom porodicom – suprugom i troje male dece.

Da je iole čovečnosti a manje nadobudnosti i kompleksa, njegovo ime ne bi se danima kaljalo po medijima i zloupotrebljavalo u ličnoj (i stranačkoj) kampanji aboliranog pripadnika organizovane kriminalne grupe, sada visokog pokrajinskog funkcionera zaduženog za zdravstvo.

Porodična tragedija

Tihog, marljivog zubara, omiljenog kolegu na Stomatološkom fakultetu, kasnije cenjenog stručnjaka, od mladosti pratila je zla kob.

Sa dvadeset šest godina, završenim stažiranjem i velikim planovima za budućnost, Stanislav je doživeo tragediju od koje se nikada nije oporavio. U julskoj noći 2004. godine, vraćajući se svojim fićom u Bačku Topolu, gde je čestiti Milan Ostojić, otac porodice, službovao kao paroh, naleteo je na neosvetljeni traktor koji je u koloni pred silosom u Lovćencu čekao na predaju pšenice.

Sa njim su u kolima bile sestre, starija Aleksandra, koja je na licu mesta izgubila život, dok su mlađa Jovana i Stanislav s teškim povredama prebačeni u bolnicu. Posle nekoliko nedelja, uprkos naporima lekara, Jovana je preminula, a njen brat je nekim čudom preživeo.

grob-sestara-lovcenac
Spomenik sestrama Ostojić u Lovćencu

Bahati traktorista odslužio je odavno svoju kaznu, a mladi stomatolog, ni kriv ni dužan, nosio je teško breme do tragičnog kraja svog života.

Nesreći nema kraja

Otac Milan je posle velike porodične tragedije dobio službu u Temerinu, gde je prošle godine penzionisan. Stanislav se u međuvremenu oženio, započeo je gradnju kuće u novosadskim Adicama i otvorio ordinaciju na Novom naselju.

Dobio je troje dece i činilo se da se malo sreće konačno uselilo u dom Ostojića. Nažalost, ne zadugo. Vrednog stomatologa napala je sarkoidoza, retko, neizlečivo oboljenje koje polako ali sigurno ugrožava funkciju pluća.

stomatolog-ostojic
Facebook printscreen

Držao je svoju bolest pod kontrolom i verovatno bi mu to uspevalo još mnogo godina – da nije bilo koronavirusa. No, čak i tada, imao je šanse da pobedi COVID 19, da mu je pomoć pružena na vreme. Ali nije…

Nikoga nije briga

Za Stanislava Ostojića nikada ne bismo čuli da nije grubo prozvan na konferenciji za štampu Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID 19 u aprilu 2020. godine. Arogantno, olako, s pretnjom da će protiv njega biti podneta  krivična prijava i da mu slede ozbiljne sankcije zbog “obavljanja privatne stomatološke prakse pod znakovima infekcije”.

U tom trenutku, Stanislav Ostojić se borio za život. Bio je na respiratoru dok su mediji naširoko pisali o njegovom “nedelu”, a svi pokušaji Maje Ostojić da dođe do ministra i dostavi mu dokaze o nevinosti svog nesrećnog muža bili su bezuspešni. Pošaljite mejl, rečeno joj je.

Ostali bez jedinog deteta

Imala je gospođa Maja šta da kaže: njen suprug je danima obijao pragove novosadskih ambulanti jer se osećao loše, pa, shodno tome, nije bio sposoban da odlazi na posao, niti da pod simptomima radi s pacijentima.

Znaci infekcije, rezultati analiza krvi, snimci – sve je ukazivalo na koronavirus. Niko mu nije davao uput za testiranje, slali su ga kući, odakle ga je Hitna pomoć, tek kada je potpuno kolabirao, prenela u bolnicu gde je konačno ustanovljeno šta mu je.

Za bolesnika kojem je sarkoidoza, udružena s COVID-om 19, razorila pluća, bilo je kasno, nisu više pomagali ni respirator ni lekovi. Stanislav Ostojić je 18. aprila 2020. izgubio bitku za život, a njegovi roditelji ostali su bez jedinog deteta.

Nema više šta da se kaže

Otac Milan je nekoliko dana posle sahrane svog sina držao službu u crkvi Svetog Ćirila i Metodija na Telepu. Dostojanstveno, s mirom, s  blagošću i ljubavlju u srcu, kaže crkvenjak Miroslav. “Divan čovek, dobra porodica, nisu zaslužili da im sina onako nagrde, a da pritom ništa nije kriv.”

Hoće li Ostojići zahtevati da se zadovolji pravda, da se sazna prava istina o “krivici” njihovog Stanislava? Njegova supruga Maja svojevremeno je razgovarala s novinarima, pokušavajući da spere ljagu s imena svog muža. Sada, kada on više nije živ, ne želi da priča o porodičnoj golgoti.

Atak na zdrav razum

A dr Zoranu Gojkoviću, pokrajinskom ministru zdravlja, koji je u ime nekih svojih ambicija i aspiracija (ili zbog pukog demonstriranja moći) tako bezdušno upro prstom u Stanislava Ostojića, ne pada na pamet da porodici uputi javno izvinjenje. Kaže, nije mislio na njega već na nekog drugog stomatologa, a u bolnici je tada, kako tvrdi, bilo nekoliko njih.

Vrlo dobro se zna da je Stanislav Ostojić bio jedini zubar u četrdesetim godinama koji je u tom trenutku bio na respiratoru u KCV. Ministre, ne vređajte nam zdrav razum.

Da je nekom srećom ostao živ, skromni Stanislav lako bi dokazao svoju nevinost ali verujemo da se doktor, profesor, ministar i član Kriznog štaba Zoran Gojković, ne bi zbog toga ni potresao ni postideo. Čak i kada se zna da je otkupio krivičnu prijavu za prevaru osiguranja, da ne bi završio u zatvoru.

Čist obraz protiv debelog obraza.

Posthumno odlikovan zlatnom medaljom

Da ni smrt nije lišena smisla za ironiju postarao se predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. 11. novembra 2020. godine, povodom dana primirja u Prvom svetskom ratu postuhmno je odlikovao novosadskog stomatologa dr Stanislava Ostojića zlatnom medaljom za zasluge. Pritom, navedeno je da je preminuli doktor radio u u KC Vojvodine, iako je ceo radni vek proveo u svojoj privatnoj ordinaciji.

Na pomen imena mladog doktora, ostaje gorak ukus u ustima i još jednom potvrđuje da se u Srbiji sve manje vidi i mnogo skuplje plaća. Ovde se povijenom glavom, veličina i mera ljudi otkriva dužinom njihovih senki.

Četrdesetdvogodišnji stomatolog se ubraja u prve žrtve među medicinskim radnicima u Srbiji koji su izgubili životnu bitku sa korona virusom. Iza sebe je ostavio suprugu Maju i troje dece.

Pogledajte u videu ispod kako je pokrajinski sekretar Zoran Gojković u društvu pokrajinskog premijera Igora Mirovića bezočno oklevetao Stanislava Ostojića dok se ovaj na aparatima borio za život.

*Zahvaljujemo medijskom arhivu “Ebart” koji nam je ustupio tekstualnu građu za ovaj tekst.

Zoran Gojković fingirao lekarske nalaze povređenima u saobraćajnim nesrećama, pa se nagodio sa tužilaštvom

Angelina Čakširan

Novinarka, reporterka koja za 40 godina karijere uvek stiže tamo gde drugi nisu ni pomišljali da može da stigne. I uvek donese najluđe priče, sa jednakom energijom i zanosom. Više puta nagrađivana. Doživotno rokenrol!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

50.5K Shares
50.5K Shares
Share via
Copy link