Koronavirus Novi Sad

Umro novosadski stomatolog kojeg su pokrajinske vlasti tužile i odbile da leče

Novosadski stomatolog Stanislav Ostojić, protiv kojeg je pokrajinska vlast pokrenula krivičnu prijavu jer je navodno “namerno radio zaražen”, a kog danima nisu hteli da hospitalizuju, preminuo je u subotu ujutru u Kliničkom centru Vojvodine od posledica korona virusa, saznaje Nova.rs.

Ostojić se, inače hronično oboleo i od sarkoidoze, borio za život još od 21. marta, od kada se nalazio na respiratoru, ali lekari nisu više mogli ništa da učine. U subotu je od posledica korona virusa u KCV preminula i njegova koleginica, takođe novosadska zubarka.

U bolnicu je primljen već u vrlo teškom stanju, sa dvostrukom upalom pluća, uprkos tome što je danima pre toga pokušavao da dobije pomoć i da eventualno bude testiran.

Prema rečima njegove supruge, i po dokumentaciji koju ona poseduje, stomatolog je tih dana u više navrata zvao kol-centar i postupao tačno onako kako su mu govorili. Prvo su ga poslali u privatnu laboratoriju da uradi nalaze krvi, koji su pokazali visok nivo CRP, što je već ukazivalo na infekciju.

Zatim su ga, opet privatno, slali in a rendgen pluća, koji je odmah potvrdio dvostruku upalu pluća. Sa takvim nalazima, on je, opet po instrukcijama lekara iz kol-centra, sa suprugom u petak, 20. marta, otišao na pregled kod pulmologa.

– Nisu ga ni uveli unutra, već su mu sestre sa vrata samo dodale toplomer, a potom pozvale lekarku. I ona je izašla u dvorište i, uprkos tome što je videla sve nalaze, kao i rendgenski snimak pluća, rekla je da idemo kući i da pije “tople čajeve i supice”. Već tu noć mu se zdravlje drastično pogoršalo, a od subote uveče je bio na respiratoru – rekla je za Nova.rs Ostojićeva supruga, ističući da ima zabeležene sve pozive kol-centru, kao i nalaze privatnih ordinacija gde si ih slali.

Uprkos svemu tome i svim dokazima da tražio pomoć na vreme, Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je svega par dana po njegovoj hospitalizaciji zatražio pokretanje krivične prijave protiv zubara, jer je “svesno sa simptomima išao u ordinaciju”. Gojković nije komentarisao dokaze o propustima u proceduri.

Nepunih mesec dana kasnije, Ostojić je preminuo.

Hirurg iz Novog Sada: Država mora odgovarati za nedostatak testova

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

komentara

Klikni da objaviš komentar

3.5K Shares
3.5K Shares
Share via
Copy link