Magazin

Arheolozi otkrili statue Bude stare 2.200 godina, najstarije na svetu

buda-statua

Dve bronzane statue Bude i određeni broj arheoloških predmeta iskopani su iz drevnih grobnica koje datiraju iz dinastije Istočni Han (25-220) u severozapadnoj kineskoj provinciji Šansi, saopštila je u petak Akademija za arheologiju Šanksi.

Budizam je jedna od najvećih svetskih religija i njegovi sledbenici veruju da su meditacija, duhovni i fizički rad i dobro ponašanje načini za postizanje prosvetljenja.

Jedna statua, poznata kao Šakjamuni, prikazuje Budu kako stoji na platformi odevenog u dugačak ogrtač, a druga je za Pet Tathagata, koja ističe pet velikih Buda.

Ove figurice su napravljene u Gandhara stilu, koji predstavlja stil budističke vizuelne umetnosti koji se razvio u današnjem severozapadnom Pakistanu i istočnom Avganistanu između prvog i sedmog veka pre nove ere.

Statue Bude su otkrili arheolozi koji rade u severozapadnoj provinciji Šansi, koja se nalazi u centralnoj Kini, gde se nalaze svetski poznate skulpture vojske od terakote u prirodnoj veličini otkrivene 1970-ih godina.

Tokom iskopavanja koja su trajala od juna 2020. do novembra 2021. godine, otkriveno je 3.648 drevnih grobnica izgrađenih od perioda Zaraćenih država (475. pre nove ere – 221. pre nove ere) do dinastije Ćing (1644-1911. pne).

Utvrđeno je da je većina sahranjenih u grobnicama pripadala članovima kraljevske porodice, visokim zvaničnicima i dostojanstvenicima, a sve je sve zabeleženo u istorijskim knjigama.

Do sada je otkopano više od 16.000 kulturnih relikvija, uključujući dve statue Bude.

Šakjamunijeva figurica je visoka četiri inča, a ljubimac Tathagata, šest inča – obe su napravljene od legure bakra, kalaja i olova.

Šakjamuni je tradicionalna reprezentacija Šakjamunijeve Bude, u kojoj on u jednoj ruci drži činiju, a drugom poseže do zemlje.

Prema Arheološkoj akademiji Šanksi, koja je sprovela iskopavanja, bilo je široko rasprostranjeno verovanje da su uklesane figure oličenje religioznih verovanja i da su se pojavile tek u periodu od šesnaest kraljevstava.

Gautama Buda je bio osnivač budističke religije i navodno je živeo između 600. i 400. godine pre nove ere.

Buda i njegovi sledbenici nisu ostavili nijedan spis, ali su se njegova pravila za monaški život i učenja pamtila i prenosila usmenom tradicijom do otprilike drugog veka pre nove ere, kada su napisani prvi budistički spisi.

Izvor: Nacionalna Geografija

Tražili Tutankamonov hram, pronašli izgubljeni grad star 3000 godina

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link