Magazin Srbija

U temeljima buduće zgrade u Nišu otkriveno više od 100 misterioznih grobnica (FOTO)

niš grobovi
Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Tokom priprema jedne parcele za stambenu izgradnju, u Pantelejskoj ulici u Nišu pronađeno je više od stotinu ranohrišćanskih grobnica, prenosi Nova.rs.

Arheolog Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu, Aleksandar Aleksić, priznaje da je iznenađen ovolikom količinom arheološkog materijala te da je dosta toga što je nađeno na tom mestu i dalje misterija kojom će se naučnici pozabaviti u kabinetima nakon što se iskopavanje okonča.

niš nalazište
Foto: Printscreen

– Početkom ove godine promenio se pravni status arheoloških lokaliteta, što praktično znači da se menja pristup u zaštiti arheološkog nasleđa. Neophodno je da se pre odobravanja projekta sprovedu arheološka istraživanja sa ciljem prikupljanja podataka za propisivanje uslova za zaštitu nalaza u postupku planirane izgradnje. Iz tog razloga u Pantelejskoj ulici u Jagodin Mali na prostoru kasnoantičkog odnosno ranohrišćanskog lokaliteta nekropole Naisusa sprovodimo iskopavanja. Ono što smo pronašli je preko sto grobnih celina iz četvrtog i petog veka na oko 500 kvadratnih metara koje smo otvorili. Tu imamo 13 zidanih grobova, pet pravih grobnica, četiri su zasvedene, jedna koja pripada novom tipu grobnica, a pronašli smo i veliki broj pokretnih nalaza. Radi se prvenstveno o ličnim stvarima pokojnika, manjim staklenim posudama koje su korišćene prilikom sahrane i nakitu. Grobnih priloga nema jer hrišćanstvo za razliku od nekih drugih religija ne prihvata da se sa pokojnikom sahranjuju i predmeti za zagrobni život – objašnjava arheolog.

niš nalazište
Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Ističe da je značaj nekropole u Jagodin Mali direktna veza sa Carem Konstantinom koji je priznao hrišćanstvo kao zvaničnu religiju u Rimskom carstvu.

– Zahvaljujući Milanskom ediktu, hrišćanima je omogućeno da slobodno ispovedaju veru i da se sahranjuju u skladu sa običajima te religije. Antički Naisus je bio jedan od gradova gde se rano hrišćanstvo najpre primilo pa zato imamo različite tipove grobnih celina nastalih u različitim periodima, od slobodno ukopanih, kojih ima najmanje na ovom mestu, grobnih cisti, ali i veliki broj zidanih grobova i grobnica – kaže Aleksić.

Kampanja istraživanja na ovom mestu biće završena ove nedelje, ali će mnoga pitanja ostati bez odgovora…

– Ovaj prostor ne možemo u potpunosti istražiti zato što ima mnogo iznenađenja kojima nećemo stići da se pozabavimo na adekvatan način. Počev od toga da niko nije očekivao ovoliki broj grobnih celina, zatim što prvi put vidimo kako je izgledala nekropola „na redove“. Grobna parcela je organizovana, po jasno ustanovljenom redu na velikoj površini. Istražili smo 80 grobova, i neki su prazni iz raznoraznih razloga, ali pronašli smo 75 skeleta a jedna od misterija je da su trećina grobova dečji. Zatim, pronašli smo jednu spaljenu grobnicu, i to je definitivno grob nekog paganina koji je, verovatno iz protesta, zatražio da bude sahranjen po paganskim običajima. Pronađen je i jedan skelet koji ima veštački deformisanu lobanju, što je karakteristično za germanska plemena, smatramo da se radi o pripadnicu naroda Gepidi koji su pre primanja hrišćanstva upražnjavali taj običaj. Radi se o ženi a s obzirom na to da je ovde sahranjena, verovatno se pokrstila – rekao je Aleksić.

niš nalazište
Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Objašnjava da je ovaj lokalitet samo deo tzv. Jagodinmalske nekropole.

– Na osnovu nalaza koje smo prikupili poslednjih 130 godina sa priličnom preciznošću smo utvrdili zonu rasprostiranja lokaliteta, pretpostavljamo da se nalazi na području od bivše fabrike „Niteks“ do Tvrđave, zatim do obale Nišave i ka severu do porte Pantelejske crkve – kazao je Aleksić.

Nišlijka, Tanja Miladinović, vlasnica parcele rekla je da joj je kao svakom Nišliji drago zbog vrednog otkrića ali da zbog njega ima veliku glavobolju.

– Investitoru smo ustupili plac za izgradnju stambene zgrade, on je pribavio dozvole, srušio našu kuću a zatim smo se svi našli u problemu. Sve je ovo lepo, ali smo mi sada podstanari, bez posla, na birou i bez saznanja šta će dalje biti. Investitor je takođe na mukama, uložio je velike novce, ne razumem kako mu je data dozvola ako ne može da gradi. Smatram da bi nalazi trebalo da se negde izmeste gde bi bili dostupni turistima, posebno đacima da nauče nešto novo o hrišćanstvu, a da se ovde gradi ono što je planirano i da se mi skućimo – zaključila je ta Nišlijka.

Izvor: Nova.rs

Najveća masovna pećinska grobnica u Evropi otkrivena kod Valjeva

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
28 Shares
Share via
Copy link