Magazin Svet

Tražili Tutankamonov hram, pronašli izgubljeni grad star 3000 godina

amenhotep-faraon
Amenhotep III/Foto: The Egyptian Museum

Egipatski arheolog Zahi Havas danas je izneo nove informacije o gradu koji je nedavno pronađen u južnoj provinciji Luksor.

Poznati arheolog Zahi Havas rekao je da je egipatska misija otkrila drevni grad u južnoj provinciji Luksor.

Potiče iz perioda koji se smatra zlatnom erom starog Egipta, kada je vladao kralj Amenhotep III iz 18. dinastije.

„Mnoge strane misije tragale su za ovim gradom ali nisu uspele da ga pronađu“, saopštio je Havas.

Grad, sagrađen na zapadnoj obali reke Nil, nekada je bio najveće administrativno i industrijsko naselje faraonskog carstva, dodao je on.

Prošle godine su arheolozi započeli iskopavanja na tom području, tražeći hram faraona Tutankamona, ali posle nekoliko nedelja su pronašli formacije od opeke za koje se na kraju ispostavilo da su ostaci dobro očuvanog velikog grada.

Otkriveni su zidovi grada, pa čak i sobe pune posuđa koje se koristilo u svakodnevnom životu.

„Arheološki slojevi ležali su netaknuti hiljadama godina, kao da su ih juće ostavili drevni stanovnici“, navedeno je u saopštenju za medije.

Novootkriveni grad nalazi se između hrama faraona Ramzesa III i kolosa Amenhotepa III na zapadnoj obali Nila u Luksoru. Grad je posle koristio unuk Amenhotepa III Tutankamon, a zatim i njegov naslednik faraon Aj.

„Izgubljeni grad je zaista veliki (…) Otkriveni zapisi kažu da se grad zvao ‘Blistavi Aton’“, rekao je Havas novinarima. Aton je u staroegipatskoj religiji predstavljao sunčev disk.

egipat-izgubljeni-grad
Foto: Beta/AP

Kako je navedeno, nađene su gradske zidine pa čak i prostorije pune peći, grnčarije i svakodnevnih kuhinjskih predmeta. Tu se takodje nalaze i ljudski ostaci.

Prema Havasovim rečima, otkrivena su tri veća dela grada – administrativni, stambeni i proizvodni.

On je naveo da veruje da je taj grad „najvažnije otkriće“ još od 1922, kada je u Dolini kraljeva u Luksoru pronađena skoro netaknuta Tutankamonova grobnica.

Ostaci „Blistavog Atona“ se nalaze između hrama faraona Ramzesa Trećeg i kolosalnih statua Amenhotepa Trećeg na zapadnoj obali Nila u Luksoru. Grad je korišćen i u vreme Amenhotepovog unuka Tutankamona, kao i njegovog naslednika, kralja Aja.

Neke od opeka na lokalitetu nose lični pečat faraona.

Amenhotep Treći je vladao starim Egiptom od 1391. do 1353. pre nove ere, i u njegovo vreme su izgradjeni glavni delovi hramova u Luksoru i Karnaku.

Izvor: Beta

Elektromreža Srbije postavila dalekovod pa nepovratno uništila ostatke 2 rimske tvrđave

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
134 Shares
134 Shares
Share via
Copy link