Magazin Srbija

Milan kod Kosjerića pronašao fosile iz Panonskog mora stare 20 miliona godina (FOTO)

rina
Foto: RINA

Sledeća vest samo je jedan mali podsetnik da nismo ni prvi, a verovatno ni poslednji koji će hodati ovom planetom.

Zaljubljenik u arheologiju i davna vremena, Milan Božović iz Кosjerića, poseduje jedinstvenu kolekciju na kojoj bi mu pozavideli i veliki muzeji. Na obroncima obližnjih planina, gde su i dokazano boravili Rimljani, kroz svoje arheološke avanture pronašao je brojne predmete, keramiku staru čak i dve ipo hiljade godina.

-Prve stare predete duboko ispod zemlje pronašao sam na padinama planine Povlen. Moji prvi primerci koje sam našao bili su fosili Nerineje, to su ostaci malih puževa koji datiraju verovali ili ne iz doba dinosaurusa. Zapitao sam se šta je ovo, kada su mi objasnili da je to staro 20 miliona godina ostavilo me u čudu”, rekao je Milan za RINU.

a
Foto: RINA

Ovi pronalasci motivisali su Božovića da nastavi proučavanje ovog terena, a podaci do kojih je došao u literaturi ostavili su ga bez teksta.

-Na prostoru gde se mi nalazimo, gde je sada Кosjerić, nekada je bilo Panonsko more zbog toga je ovo mesto bogato tim fosilima, koje sam ja uspeo da pronađem. Zatim, u pet okolnih sela pronađeno je čak i pet alki za koje se pretpostalja da su služile za vezivanje barki, kazao je za RINU, Milan Božović.

aa
Foto: RINA

Na teritoriji Кosjerića brojni ostaci sećaju i na život Rimljana, a golim okom na pojedinim mestima su vidni ostaci njihove putne infrastrukture.

Ovde je bila raskrinica puteva, iako je kraj brdovit Rimljani su ih gradili i njima posle prolazili svojim dvokolicama. Mnogi moji prijatelji su knjige pisali o tome. Međutim, ono što takođe malo ko zna, da je na prostoru čitavog Zlatiborskog okruga najveće nalažište starih alata koji su oni u to doba koristili, novčića koji danas nemaju veliku materijalnu vrednost, ističe Božović.

aaa
Foto: RINA

-Nedaleko od Кosjerića nalazi se Stari Grad, u kom su i danas vidiljive karaule koje su služile Rimljanima tokom rata. Danas je to lokalitet koji svakondnevno arheolozi iz Srbije ispituju.

Moj plan je da u dvorištu napravim mali muzej u kom će se nalaziti svi eksponati koje sam ja pronašao. Кad dođu Nemci, Austrijanci da vide kako istorija našeg kraja seže daleko, daleko u prošlost, zaključio je Milan.

Izvor: RINA

Arheolozi otkrili statue Bude stare 2.200 godina, najstarije na svetu

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
30 Shares
Share via
Copy link