Film Magazin

U sestru Vesne Pešić bila zaljubljena većina beogradskih mladića, sećamo je se kao Olge iz „Pozorišta u kući“

stanislava
Printscreen

U Stanislavu Pešić bila je zaljubljena većina beogradskih mladića ranih šezdesetih godina prošlog stoleća, a njenu glumačku karijeru obeležila je uloga Olge u kultnoj seriji „Pozorište u kući“.

Naša priznata glumica, rođena je u Beogradu u vreme rata, 7. juna 1941. godine, a tek iz trećeg puta uspela je da položi prijemni na Akademiji.

Čim je završila studije angažovana je u Narodnom pozorištu, a na filmu je debitovala 1961. godine, i za ulogu Saše u „Pesmi“ Radoša Novakovića nagrađena je na festivalu u Puli.

Usledile su brojne glavne i sporedne uloge, a na Televiziji Beograd je radila i kao voditeljka programa za decu. Najveću popularnost doneo joj je lik Olge u seriji Pozorište u kući.

Za slučaj da neko od naših čitalaca ne zna, rođena sestra glumice Stanislave Pešić je čuvena sociološkinja i nekadašnja narodna poslanica Vesna Pešić.

Stanislava je 1992. godine obolela od raka, a svoju poslednju ulogu u drami „Dugo putovanje u noć“ odigrala je u vreme kada je već bila teško bolesna.

Poslednje godine života, tokom borbe sa opakom bolešću, ostale su zapisane u njenom dnevniku, pretočenom u knjigu „Devetnaest društvenih igara“ koja je objavljena nekoliko meseci pred njenu smrt. U njoj je opisala svoju potresnu borbu sa bolešću, strahove, nadanja, ali i objavila pisma koja je u najtežim trenucima slala svojoj deci.

pešić
Printscreen

Pisala je o svom životu u kojem je, kako je opisala u jednom pismu, „sve pogrešno odigrala, bila neodlučna kada je trebalo da bude odlučna, uverena da je ružna onda kada je bila najlepša“.

Stanislava je iza sebe ostavila dva sina – Peru i Ivana.

Njen sin Ivan bio je u petogodišnjem braku sa glumicom Vanjom Ejdus sa kojom ima ćerku.

Čuvena glumica otišla je tiho, pre nepunih 25 godina, kada je 20. novembra 1997. u Beogradu izgubila najtežu životnu bitku u 56. godini života.

Izvor: Mondo / Alo

Niko nije dočarao harizmu i sjaj Milene Dravić kao Rade Šerbedžija

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

52 Shares
Share via
Copy link