Magazin Svet

Baka nesvesno varala smrt 21 godinu, muž iz ljubavi krio od supruge dijagnozu terminalnog kancera (VIDEO)

stariji par
Ilustracija, Foto: Freepik

Poznato je da rak dojke odnosi više stotina hiljada života na planeti svake godine, međutim, jedna baka iz Velike Britanije je čak 21 godinu uspela da prkosi smrtonosnoj dijagnozi i na kraju je u 90. godini umrla od potpuno druge bolesti.

Njeno ime je Rozi Gamp i preminula je u Londonu u aprilu 2021. godine, nesvesna da su joj doktori izrekli izrekli “smrtnu presudu” još davne 1999. godine.

Rozi se svesno prijavila za ispitivanje sada dokazanog leka koji je zaustavio njen rak dojke, zaustavio bolest i pružio joj dodatne godine života, ali je do kraja života živela u uverenju da joj se bolest nikada nije vratila.

“Nisam mislio da može to da podnese”

Niko, pa čak ni njena porodica nisu znali ništa o njenoj bolesti sve dok njen suprug Melvin u 95. godini nije otkrio 21 godinu čuvanu tajnu – i to tokom govora na supruzinoj sahrani.

Objašnjavajući svoju odluku da zadrži prognozu u tajnosti, Melvin je insistirao na tome da je to „ispravna“ stvar.

– Nisam mislio da ona to može da podnese – rekao je za DailyMail, a prenosi Nova.

– Mislim da sam uradio pravu stvar – rekao je Melvin, svestan da se ono što je uradio može smatrati ili najvećim činom ljubavi, ili najvećom izdajom.

Objašnjavajući kako je uspeo da sakrije takvu tajnu tako dugo, Melvin kaže da se igrom slučaja javio na poziv hirurga koji je telefonom pozvao Rozi kako bi joj saopštio srceparajuće vesti.

Poziv koji im je promenio život

Rozi, koja je tada radila kao daktilografkinja, dijagnostikovan je rak dojke samo mesec dana ranije, nakon što je primetila kvržicu ispod desnog pazuha, dok je bila na odmoru u Portugalu.

Prisećajući se tog poziva koji je promenio život, Melvin je ispričao:

– Bio sam u kuhinji kada je zazvonio telefon. Hirurg je dobio poražavajuću vest da je, iako je operacija bila uspešna, zahvaćeno devet od 12 uzoraka limfnih čvorova i da ne može ništa više da uradi.

Rozi nije imala drugog izbora osim da započne palijativno zbrinjavanje. Nisam mogao da verujem šta sam čuo. To je bila smrtna presuda. Skoro sam se srušio.

Kako je stajao pored Rozi u tom trenutku, samo je prošaputao „hvala“ hirurgu i završio razgovor.

Na pitanje supruge ko je zvao odgovorio je iskreno, ali vesti nije prenosio, već ju je otvoreno slagao da lekari još nemaju njene rezultate.

Terapija tada eksperimentalnim lekom

Nije najjasnije u kom je stadijumu bolesti tada bila Rozi i da li se rak proširio dalje od njenih limfnih čvorova, ali je jedno siugrno – ne postoji lek za četvrtu fazu.

Rozi su ponuđene hemioterapije nakon operacije, ali ne znajući da je njen rak terminalan, ona je odbila terapije, jer nije želela da izgubi kosu.

Umesto toga, Melvin ju je svaki dan vodio u obližnju bolnicu, gde se podvrgla radioterapiji, koja je obično manje brutalna.

Sve dok nije naišao na eksperiment sa anastrozolom, koji je predvodio dr Džefri Tobijas, poznati onkolog, specijalista za rak dojke.

Ispitivanja su pokazala da je anastrozol, koji je prvi put odobren za upotrebu u Britaniji 2006. godine, čak efikasniji od leka tamoksifena i ima manje neželjenih efekata.

U pitanju je hormonska terapija, koja se daje ženama kod kojih je dijagnostikovan rani rak dojke koji je pozitivan na receptore estrogena, što može i da smanji rizik od povratka.

Žene koje se bore sa sekundarnim rakom dojke – kada se tumor proširi na organe kao što su pluća i jetra – danas koriste ovu terapiju za zaustavljanje bolesti.

Prekretnica u lečenju opake bolesti

Lek deluje tako što snižava nivo estrogena, koji hrani neke tumore. U proteklih nekoliko godina, britanski Nacionalni zdravstveni servis (NHS) je takođe počeo da prodaje lek kao preventivu.

Dr Tobijas je pristao da uključi Rozi u svoju studiju, a da ona još, navodno, nije bila svesna svoje krajnje dijagnoze.

– Arimideks je pokrenuo čitav lanac futurističkih lekova koji su spasili milione života, uključujući i našu Rozi – rekao je Melvin.

Ne znajući koliko dugo će lek delovati, posmatrao svoju ženu „kao jastreb“, pazeći na bilo kakve neželjene efekte, otoke, ili bolove.

– Da, funkcionisalo je, ali koliko dugo? Nedelja, mesec, godina? Da li je to bio lek ili samo kratkotrajno odlaganje neminovnog? Svaki dan nakon početka novih tableta predstavljao je prepreku – kaže Melvin.

Iako je uspevao da nagovori Rozi da uzima lekove, teško ju je bilo naterati da ode kod lekara opšte prakse.

– Nikada nije želela da ide kod lekara, jer se plašila da će je odvesti pravo u bolnicu. Mnogo sam krio od nje, a želeo sam da bude srećna – priznaje Melvin, koji je kao prvi cilj odredio da njegova voljena supruga doživi njihovu zlatnu godišnjicu braka.

“Dokaz neverovatne ljubavi prema Rozi”

Rozi ne samo da je doživela da proslavi taj dan, već i njihovu 55, 60. i konačno 67. godišnjicu braka, prkoseći užasnim prognozama dve decenije ranije.

– Prevarila je smrt za 21 godinu, a za to vreme je mogla da slavi – rekao je Melvin i dodao:

– Mislim da sam uradio pravu stvar. Ne znam da li moja deca misle da sam uradio pravu stvar, ali sam svima uštedeo mnogo muke.

Melvinov unuk Oli Gamp seća se šoka porodice kada su čuli Melvinov govor na sahrani.

– Nismo znali kako da reagujemo, ili kako da se osećamo. Ali odluka koju je moj deda doneo značila je da svi imamo još 21 godinu sa bakom, i decenije neverovatnih uspomena, smeha i radosti.

Mislim da je ono što je uradio – iako je bilo neverovatno rizično, govori o neverovatnoj ljubavi koju je gajio, jer bi učinio sve da je zaštiti i sačuva. Ovo je bio njegov način da to uradi i isplatilo se – objasnio je on.

Rozi je preminula od otkazivanja bubrega, posle niza komplikacija nakon preloma butne kosti.

Izvor: Nova

Pas je pomogao Ani da otkrije rak dojke: Jednu stvar uporno ponavljao (FOTO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link