Magazin Recepti Zdravlje

Šta je keto dijeta i zbog čega je toliko popularna?

Keto dijeta predstavlja jedan od najpoznatijih režima ishrane poslednjih godina. Gotovo da nema čoveka koji nije čuo za keto dijetu, a njenoj popularizaciji doprinele su i mnoge javne ličnosti, koje tvrde da su zahvaljujući ovom režimu ishrane dovele svoju liniju do savršenstva!

Svoju popularnost, keto dijeta dobija i zbog samih dozvoljenih namirnica dok ste na ovom režimu ishrane. Budući da keto ishrana podržava veliki unos masti u ishrani, to omogućava i unos namirnica koje su inače zabranjene u većini dijeta. Pa tako na keto dijeti možete jesti slaninu i jaja za doručak bez griže savesti. 

Ukoliko vam se ova ideja čini interesantnom, nastavite da čitate ovaj tekst, te saznajte šta je šta je keto dijeta, koje su njene osnavne pretpostavke i kakav jelovnik mogu očekivati svi oni koji se oprobaju u njoj. 

Šta su osnovne pretpostavke keto dijete? 

Keto dijeta spada u takozvane LCHF (Low Carb High Fat) dijete, odnosno one režime ishrane koji podrazumevaju unos velikog procenta masti kroz ishranu, a smanjeni unos ugljenih hidrata. 

Jedna od, svojevremeno, planetarno popularnih LCHF dijeta jeste i Atkinsova dijeta, međutim Atkinsova dijeta, podrazumevala je veliki unos proteina, umesto masti u ishranu.

No, Keto dijetičari tvrde da iza ovog režima ishrane, stoje neoborive naučne činjenice koje garantuju smanjenje telesne mase ukoliko se pridržavamo ove dijete.

Šta je ketoza i kako nam pomaže u mršavljenju?

Osnovna pretpostavka keto dijete jeste dovođenje organizma u takozvano stanje ketoze, koje podrazumeva zamenu glukoze kao glavnog izvora energije, mastima. Naime, kada jedemo hranu bogatu ugljenim hidratima naše telo navodimo da počne da proizvodi glukozu i insulin. Glukoza je molekul koji se razlaže u telu, te koristi kao čist izvor energije. 

Međutim, keto dijetičari tvrde da upravo ovo dovodi do taloženja masti u telu. Naime, kada telo dovedemo u stanje ketoze, telo troši masti kao glavni izvor energije, te sprečava taloženje istih u organizam. 

Zbog toga, keto dijeta preporučuje prelazak sa hrane bogatom ugljenim hidratima, na hranu bogatom mastima – na taj način, telo ćemo “naučiti” da energiju crpe iz masti, ne ugljenih hidrata, te će taloženje masti biti onemogućeno. Ketoza predstavlja prirodni proces koji telo pokreće u trenucima kada gladujemo.

Ketoza je prirodni proces, koji je evolucijski opravdan time što nam pomaže da preživimo u trenucima kada nismo izloženi hrani. Umesto da nam energiju daje hrana, telo crpi masne rezerve i održava se u životu. Zbog toga keto dijeta ima za cilj da telo namenski dovede u ovo stanje, te pruži optimalno mršavljenje prirodnim putem.

Kakav režim ishrane propisuje keto dijeta?

Kao što smo napomenuli, keto dijeta je planetarnu popularnost stekla, upravo jer je donekle skladna sa savremenim načinom ishrane, koji podrazumeva velike količine crvenog mesa i pržene hrane. Naravno, osnovna preporuka svih ozbiljnih keto dijetičara neće biti ta da posežete za trans-mastima i sličnim nutitivno siromašnim namirnicama.

Ove namirnice su naime dozvoljene, jer ne ometaju dolazak do ketoze, ali svakako nisu korisne za dugoročno zdravlje. Umesto toga, keto nutricionisti preporučivaće visok unos zdravih masti koji se mogu naći u namirnicama poput avokada, lososa, jaja i orašastih plodova.

Na ovaj način, jednostavno ćete dovesti vaše telo u stanje ketoze, pritom davajući vašem telu sve potrebne mikro i makro nutrijente, za optimalno psiho-fizičko blagostanje. 

Dozvoljeno je jesti i svo povrće koje raste iznad zemlje, poput brokolija i karfiola, spanaća i kelja, kao i punomasni mlečni proizvodi poput kajmaka, sira i putera. Preporučuju se nekalorijski zaslađivači poput stevie i eritritola, dok su med, agava i javorov sirup potpuno zabranjeni.

Keto ishrana daje savršenu podlogu za eksperimentisanje sa receptima i novom hranom, pogotovo ukusne dezerte sa orašastim plodovima, bobičastim voćem i kokosovim uljem

Keto dijeta, predstavlja dijetu koja nema negativne posledice po zdravlje, te ukoliko ste ljubitelj masti i masne hrane, nema razloga da je ne probate već danas i vidite kako ovaj način ishrane prija vašem organizmu!

Čitajte Luftiku na Google vestima

Mateja Panović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link