Magazin

Šta je eklampsija, opasna bolest u trudnoći od koje je preminula srpska olimpijka?

Naša zlatna olimpijka u streljaštvu Bobana Momčilović Veličković, preminula je u nedelju u 31. godini godini, nakon komplikacija na porođaju, a sve usled toga što je imala eklampsiju – jedan od najtežih i najopasnijih poremećaja u drugom stanju, a pogotovo kod prvorotkinja.

Ono što je najgore, ovaj poremećaj dovodi do fatalnog ishoda, kako majke, tako i bebe, piše Telegraf.

Eklampsija je toksikoza, odnosno trovanje krvi, koju prati gubitak svesti, povišen krvni pritisak, gubitak belančevina u mokraći majke, pojava otoka lica i tela, poremećaj funkcije pojedinih organa trudnice kao što su jetra, bubrezi, mozak.

Kilogrami, povraćanje, glavobolja…

Obično se javlja nakon 20. nedelje trudnoće, ili 48 sati nakon porođaja. Retko kad se javlja pre 20. nedelje trudnoće ili do 23 dana nakon porođaja.

Prepoznaje se na osnovu nevoljnih trzaja tela, koji podsećaju na epileptične napade, a koji su praćeni besvesnim stanjem i povišenim krvnim pritiskom, odnosno hipertenzijom. Može doći i do otkazivanja funkcije jetre, bubrega i mozga.

Trudnica koja ima eklampsiju, prethodno je morala imati preeklampsiju. Nju takođe, prati hipertenzija, kao i oticanje nogu i ruku, izlučivanje belančevina putem mokraće. Ako takvo stanje potraje, dolazi do eklampsije.

Usled eklampsije, trudnica dobija mnogo na težini, uprkos prekomernom povraćanju, ima bolove u stomaku, glavobolju, zamućen vida, manje izlučuje mokraću, u kojoj se može javiti krv. Plod sporije raste.

Trudnica koja se bori sa ovom bolešću ima jako loše opšte zdravstveno stanje.

Porođaj carskim rezom

Eklampsija spada u hitna stanja, jer usled učestalijih grčevitih napada, može nakon porođaja, ali i u toku trudnoće, da upadne u komu.

S obzirom na sve to, svaka trudnica koja ima ovu opasnu bolest, trudnoću mora da održava uz terapiju za sprečavanje tih napada i za snižavanje krvnog pritiska. Takođe, obično se i trudnoća završava što pre, i to carskim rezom, kako ne bi došlo do fatalnog ishoda ploda i majke.

U razvijenim zemljama, mnogi prijavljeni slučajevi su klasifikovani kao nepredvidljivi.

Inspekcija će proveriti šta se desilo na porođaju

Ministarstvo zdravlja uputiće inspekciju u Zdravstveni centar Zaječar gde se porodila naša zlatna olimpijka u streljaštvu Bobana Momčilović Veličković.

Na društvenim mrežamapojavilo se mnogo komentara u kojima su korisnici optuživali ginelologe u Zdravstvenom centru Zaječar.

Direktor ove ustanove dr Miroslav Stojanović za Telegraf.rs je kratko rekao da je Bobana postala njihov pacijent tek onog dana kada je došla na porođaj.

– Mi imamo njenu istoriju od dana kada je primljena kod nas na porođaj. Pacijentkinja je, inače, borski osiguranik. Ništa više u vezi sa tim ne znamo, potrebno je da sakupimo sve validne informacije – rekao je za Telegraf dr Stojanović.

Ispovest iz porodilišta u Sremskoj Mitrovici: Sestre su je vređale i govorile joj da je krava!

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
518 Shares
518 Shares
Share via
Copy link