Magazin

Lekari greškom prekinuli trudnoću ženi, pa sramno pokušali da se operu

porodilja-porodjaj

Lekari u bolnici u Pragu su napravili stravičnu grešku kada su jednoj nesrećnoj ženi prekinuli trudnoću bez njenog znanja, a potom su sramno rekli kako se nisu razumeli.

Greška se dogodila 25. marta u Univerzitetskoj bolnici Bulovka nakon što je žena u četvrtom mesecu trudnoće bila na, kako je mislila, rutinskom pregledu.

Zbog užasne zabune koja je prošla neprimećeno od strane medicinskih sestara, lekara, ginekologa i anesteziologa, stavljena je u anesteziju koja je bila namenjena drugom pacijentkinji, koja takođe nije bila češka državljanka.

Zdrava trudnica je potom podvrgnuta kiretaži, vrsti operacije materice i metodi abortusa, koja je zakazana za drugu pacijentkinju.

Lekar Jan Prada se posle oglasio, pa je rekao lokalnim medijima da je, osim velikog nemara osoblja, jezička barijera verovatno dovela do tragičnog incidenta.

U razgovoru za češke medije, ginekolog i potpredsednik češke lekarske komore Jan Prada rekao je:

– Pacijent koji govori češki verovatno bi se aktivno opirao činjenici da će se podvrgnuti proceduri koju ne razume.

Trenutno je nepoznato na kom su jeziku medicinski radnici razgovarali kada su komunicirali sa pacijentkinjama.

– Mora da se uradi osnovna analiza, potom da se identifikuju uzroci i postavi proces tako da se ovo više nikada ne ponovi – rekao je David Marks, predsednik češkog društva za kvalitet u zdravstvu.

– Prema dosadašnjim saznanjima, kao rezultat ozbiljnog kršenja internih propisa od strane zaposlenih, sproveden je hirurški zahvat na pogrešno identifikovanom pacijentu – rekla je portparolka Bulovke Eva Stolejda Libigerova.

Osoblje odgovorno za ovu nesreću je suspendovano, a bolnica istražuje incident.

Porodica preminule porodilje iz Vlasotinca sumnja na nemar:”Neko će morati da odgovara za njenu smrt”

Izvor: Kurir.rs/Daily mail

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link