Magazin Novi Sad

Devojčica (14) iz Novog Sada se žalila na bol u rebrima, ispostavilo se da je trudna

trudnoća tinejdžerka
Foto: ilustracija, Shutterstock

Nije retkost da devojčice još u osmom razredu ostaju u drugom stanju. Lekari kažu da kod mnogih devojaka tog uzrasta mesečni ciklus nije ustaljen, i da zbog toga ni ne posumnjaju na trudnoću koja se stoga otkrije tek kada više nije moguć abortus.

Sanja Tončić, juvenilni ginekolog u Domu zdravlja „Novi Sad“ kaže da kod nje najčešće dolaze pacijentkinje koje imaju između 15 i 19 godina, mada bude i onih koji imaju i 14 i 25 godina.

– Dolaze nam uglavnom zbog neurednog ciklusa, ili ako je on obilan i bolan, zbog povećanog sekreta. Nekada ih kod nas uputi i dermatolog zbog akni ili pojačane maljavosti, pa im tada radimo hormonske analize i ultrazvuk, a nekada se zbog neurednog ciklusa proverava i štitna žlezda. Devojčice najčešće dođu na prvi pregled sa majkom. U svakom slučaju, dnevno imamo od 15 do 20 pacijentkinja, a 80 odsto njih su seksualno aktivne – priča dr Tončić.

Doktorka Tončić otkriva i da devojke nekada dođu s partnerom, što je dobro, jer onda zajedno mogu da pričaju o zaštiti. Devojke se uključuju i u radionice o prevenciji maloletničke trudnoće.

– Imali smo slučaj devojčice iz osmog razreda koja je imala blizanačku trudnoću. Dešava se da misle da imaju neuredan ciklus. Jedna devojka se, recimo, žalila na bol ispod rebara, a to su bili pokreti bebe. Kada dođu nakon desete nedelje, tada više ne može ni abortus da se radi – navodi Tončić.

Trudnoće maloletnica česte

– Svakog drugog meseca utvrdim maloletničku trudnoću. Ipak, mi smo pre svega preventivni centar i bavimo se savetodavnim radom, a devojke znaju da cene posvećenost i kasnije redovno dolaze na kontrole – kaže Tončić.

Ističe da devojkama savetuje da za trudnoću sačekaju da prođe pubertet.

– Mi im savetujemo da sačekaju da prođe pubertet, jer im ni karlica nije razvijena. One nisu osvestile odgovornost i ne razmišljaju ni o kondomu. Ili posežu za pilulom ‘za dan posle’, koja mora da se uzme najkasnije 72 sata nakon odnosa, ali ne sme da se uzme ponovo u narednih šest meseci. Ne znaju ni da prekid odnosa nije bezbedna metoda koja će ih zaštiti od trudnoće – navodi Tončić.

Devojčice saznanje o trudnoći uglavnom jako potrese. To je teška situacija za celu porodicu, te nekada mora da se uključi i psiholog. Na kraju, praksa je pokazala da najčešće tu neželjenu decu odgajaju babe i dede, jer mlađani partner, otac, vrlo brzo nestane iz života svoje devojke.

Hlamidija česta polna bolest kod mladih

Veliki broj ovih devojaka ima hlamidiju, koja u krajnjem može da bude uzročnik neplodnosti. Nekada se na pregledu ustanovi da imaju i predkancerogene lezije.

– Nekad se otkriju ciste, a nekada i HPV. A ukoliko imaju infekciju, mogu da je prenesu partneru, i zato je dobro kada kod juvenilnog ginekologa dolaze u paru, jer im valja objasniti da ne treba da imaju odnose tokom lečenja – govori ona.

U Srbiji potvrđena prva trudnoća sa uvezenim jajnim ćelijama

Izvor: Dnevnik

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link