Koronavirus Magazin

Srpski sprej za nos umesto vakcine štitiće godinama od koronavirusa

Dr Vladimir Cmiljanović
Dr Vladimir Cmiljanović

Naučnik dr Vladimir Cmiljanović dobitnik je nagrade „Nikola Tesla“ za zasluge postignute u oblasti nauke kojima se promovišu pronalazačka dostignuća srpskih naučnika koji žive u inostranstvu. O tome koliko će „raketna“ vakcina druge generacije na kojoj radi sa svojim saradnicima promeniti svet medicine i kada možemo da je očekujemo, jutros je u „Uranku“ na televiziji K1 govorio dr Cmiljanović.

Velika je čast dobiti nagradu „Nikola Tesla“ i posebno mi je draga jer je to moja prva nagrada u Srbiji – kazao je naučnik. – Mi smo vakcinu simbolično nazvali raketna, jer je ideja da raketno aktiviramo imunski sistem, bolje nego vakcine prve generacije. Mi smo oslabili SARS Cov2 virus tako što smo izbacili proteine kojima se virus razmnožava. Cilj je da se aktivira kompletan imunski sistem na sve proteine korona virusa jer tako imamo širi spektar antitela, ne samo spajk antitela. Želimo da imamo aktivaciju T-ćelija „ubica“ koje brzo prepoznaju virus i ta odbrana trajaće više godina – objasnio je dr Cmiljanović na K1.

Kako je kazao, vakcina je do sada testirana na životinjama i imaju bolje rezultate nego sve vakcine prve generacije koje se trenutno nalaze u upotrebi u borbi protiv kovida-19.
Trudimo se da ubrzamo proces proizvodnje, unapredimo proizvodni proces i što pre uđemo u fazu kliničkih istraživanja. Prve dve faze trajale bi oko šest meseci.

Očekujem da podignemo fabriku i u Srbiji. Švajcarska i Srbija biće glavni proizvođači vakcine i prve zemlje koje će početi da koriste našu vakcinu nakon registracije. Ideja je da se primi samo jedna doza, eventualno dve nakon četiri nedelje, i da ljudi godinama budu zaštićeni, jer će vakcina biti efikasna i kod postojećih i budućih mutiranih sojeva virusa – kazao je dr Vladimir Cmiljanović u „Uranku“.

Ono što je zanimljivo jeste da se „raketna“ vakcina neće davati ubodom igle u mišić, već će biti u formi spreja, pumpice za nos.

Vakcina će se udisati putem kapljica iz spreja i tako ulaziti u respiratorni sistem i stvarati imunitet na korona virus – objasnio je srpski naučnik. – Još jedna prednost naše vakcine druge generacije je u tome što je stabilna na sobnoj temperaturi tako da će lako moći da se distribuira u sve delove sveta. Za vakcinu su zainteresovane i Holandija i Nemačka.

Želja nam je da poput vakcine za polio, svi mogu da je prime.

Dr Vladimir Cmiljanović kazao je da je u Švajcasrkoj vakcinisano oko 60 odsto stanovnika. Kovid propusnice su obavezne ali poslednjih nedelja raste broj obolelih, te je glavni cilj motivisati ljude na imunizaciju. U Švajcarskoj građani primaju vakcine američkih proizvođača Fajzer, Moderna i Džonson i Džonson – kazao je Cmiljanović na K1.

Nevakcinisanima u Sloveniji zabranjena dostava, ali i preuzimanje hrane

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

143 Shares
143 Shares
Share via
Copy link