Koronavirus Magazin

Omikronom zaraženi i oni koji su preležali koronu, simptomi kao kod prehlade

aleksandra-spurnic

Zamenica direktorke kovid bolnice u Batajnici Aleksandra Spurnić kaže da se u tu ustanovu dnevno primi znatno manje obolelih od korona virusa nego u prethodnom talasu

– Kada se u prethodnom talasu u septembru bolnica punila imali smo prijem i po 80 pacijenata a danas je ta slika značajno lakša. Danas u Batajnici rade tri intenzivne nege a bilo ih je i po šest – rekla je zamenica direktorke kovid bolnice u Batajnici.

Doktorka Spurnić kaže da se čini da je sada omikron soj dominantan, ali da u populaciji i dalje cirkuliše i delta soj koji ima daleko težu kliničku sliku.

– Kada je reč o pacijentima koji su kod nas na lečenju uglavnom su to nevakcinisane osobe, stariji i pacijenti sa hroničnim bolestima. Među novozaraženim ima i dosta mladih – kaže doktorka.

Iako su kod njih na lečenju uglavnom pacijenti koji imaju upalu pluća i za koje se veruje da su zaraženi delta sojem, doktorka Spurnić kaže da ne treba zanemariti omikron soj i treba biti na oprezu jer se mogu očekivati i teže kliničke slike.

– Javljaju se sada i naši pacijenti koji su već preležali koronu a sada imaju infekciju omikronom koja ima simtome nalik prehladi – kaže doktorka Spurnić.

Najčešći simtomi omikron soja su slabost, malaksalost, gušobolja i glavobolja ređe praćena temperaturom.

– Bilo bi lepo da omikron soj bude uvod u kraj pandemije ali to sad niko ne može da kaže. Sigurno je da imamo visok rast posle novogodišnjih praznika ali brojevi rastu svuda u svetu – rekla je doktorka Spurnić.

Zamenica direktorke kovid bolnice u Batajnici ponavlja da je najvažnije za sve da se vakcinišu i da se odgovorno ponašamo, a to znači da nosimo maske i održavamo međusobnu distancu, prenosi RTS.

Profesor dr Goran Belojević: Sve pandemije okončava priroda, nijednu vakcinacija

Redakcija

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • A sta je sa politicarima ,niti su vakcinisani niti su oboleli a ni ne umiru,kako su oni zasticeni???

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
3.6K Shares
3.6K Shares
Share via
Copy link