Koronavirus Vesti

Korona se u Srbiji ponovo širi, mere će biti vraćene ako se pojavi novi soj

tiodorovic-krizni-stab
Izvor: Tanjug / Sava Radovanović/N1

Situacija sa koronavirusom u Srbiji sve je nepovoljnija. U poslednjih 10 dana broj dnevno zaraženih se duplirao – od 500 do trenutnih preko 900.

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da će se o vraćanju zaštitnih mera razmišljati tek ako se pojavi neki novi soj koronavirusa, a da su trenutno aktivne samo podvarijante omikrona.

Tiodorović je za Blic rekao da razloga za brigu nema iako je broj novozaraženih u porastu, ali naglašava da treba biti oprezan, posebno osetljive grupe.

Kazao je da bolnice nisu pune jer je broj hospitalizovanih nizak i naglasio da ne očekuje neke nagle promene.

“Mislim da će ovaj broj nastaviti da se ‘iscrpljuje’ i da maksimalno možemo dostići, možda, 2.000, ali ne verujem da ćemo ići preko toga”, rekao je Tiodorović.

Kako je objasnio, u Srbiji je registrovana podvarijanta omikron soja BA.5, u Evropi je rasprostranjena i varijanta BA.4 ali, po njegovim rečima, to ne menja situaciju jer se po simptomima ne razlikuju mnogo.

“Od simptoma tu je glavobolja, gubitak čula mirisa i ukusa… i bez spuštanja na pluća”, kazao je epidemiolog i dodao da je nova varijanta omikrona slična prethodnim.

On je preporučio građanima da prime treću ili četvrtu dozu vakcine, napominjući da će to najviše koristiti hroničnim bolesnicima i starijim osobama.

Na jesen nam preti trostruka epidemija, upozoravaju lekari

Čitajte Luftiku na Google vestima

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Smatram da je situacija mnogo bolja ali nije najbolja i da se prebzo opustamo i ponasamo kao da je sve proslo,ovo je veoma podmukao virus i treba biti veoma opazriv i pridrzavati se preventivnih mera raditi na svom imunitetu koristeci medicinske gljive u suplementima, prvenstveno nemacki cordiceps i reishi kapsule. To kazem iz iskustva jer su meni mnogo pomogle za oporavak od korona virusa, jacaju imunitet a posebno vracaju snagu i izgubljenu energiju.

52 Shares
Share via
Copy link