Koronavirus Srbija

Dolazimo u opasnost… Ako dobijemo srpski soj, niko nam neće praviti vakcinu

Zamenik direktora Kliničkog centra Niš Radmilo Janković ocenjuje da je u Srbiji ceo proces vakcinacije doveden u pitanje jer se nismo ponašali u skladu sa preporukama kao bi zaustvaili epidemiju.

“Doveli smo ga u pitanje što se tiče same efikasnosti vakcinacije i što se tiče poverenja u čitav proces, koji je bio prilično uzdrman aktivnošću antivakserskog lobija ovde”, rekao je Janković za N1.

On je kazao da je tempo vakcinacije sada spor, i da je zanemarena potreba da se stvori okruženje u kom se ljudi neće zaražavati.

Upitan da li će vakcinacija biti uzaludna za one koji su primili injekciju ako se tempo ne ubrza, Janković je kratko rekao: “Na žalost”. Dodao je da ukoliko se ne nastavi brzim tempom “dolazimo u opasnost da u Srbiji imamo nastajanje novih mutacija”.

“Ukoliko budemo imali svoju autohtonu mutaciju, niko iz farmaceutske industrije neće proizvoditi vakcine samo za Srbiju”, rekao je on.

Ocenio je da je neophodno simiriti situaciju i nastaviti sa vakcinacijom.

Janković je rekao da treba prekinuti “lanac besomučnog zaražavanja” i doći u situaciju u kojoj ima manje od 500 slučajeva zaraze dnevno.

“Ja bih bio najsrećniji da nemamo nikakve restrktivne mere, ali sa druge strane da imamo sistem kontrole i kažnjavanja tako da nikom neće pasti napamet da krši mere”, kazao je on.

Zamenik direktora KC Niš je naglasio da se sve više zaražavaju mladi i smatra da je došlo vreme za vakcinaciju dece. Upitan kako podstaći poverenje u vakcinaciju, Janković kaže da stručnjaci, javne ličnosti i institucije kojima javnost najviše veruje treba da se ne izjašnjavaju protiv vakcine.

Lekari apsolutno ne bi smeli da agituju protiv vakcine, ali građane dovode u dilemu umirujuće poruke koje šalju pojedini političari, dodao je.

Janković, koji je i koordinator kovid bolnica za jug Srbije, kaže da je tamo situacija napeta i bolnice pune, prvenstveno kovid objekti.

Prema njegovim rečima, u Kliničkom centru u Nišu je hospitalizovano više od 300 teških pacijenata, uključujući oko 60 na jedinici intenzivne nege.

Mesta gde su se mere najmanje poštovale, kako kaže, bila su mesta koja posećuju mladi.

“Mi imamo dosta starih pacijenata koji su se godinu dana bukvalno sakrivali opasnosti i onda u nekoliko minuta u susretu sa nekim ko je bio asimptomatski nosilac razvili jako teške kliničke slike”, rekao je Janković.

Izvor: NovaS

Na vakcinaciju u Kragujevcu došlo 0 (NULA) studenata!

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

152 Shares
152 Shares
Share via
Copy link