Magazin

Dok pčelari procenjuju gubitke, Srbija uvezla 40 tona meda iz Moldavije za 2,2 € po kilogramu

pcelar

Pčelari u Srbiji još uvek procenjuju štetu u društvima i prinosu koja je nastala zbog posledica pandemije koronavirusa. Zbog zabrane kretanja tokom aprila, veliki deo pčelara u Srbiji nije mogao da obiđe svoje pčelinjake u ključnom mesecu za pčelarstvo.

Posledice bi mogle da budu nesagledive – i za pčelare, ali i za voćare.

Za to vreme, država Srbija uvozi med iz Moldavije.

Kako nezvanično saznaje Savez pčelarskih organizacija Srbije krajem aprila je u Srbiju uvezena prva ozbiljna tura meda iz Moldavije, 40 tona, po konačnoj ukupnoj ceni od 2,2 evra po kilogramu, a uskoro se uvoz nastavlja novim kontigentom, navodi se na njihovom sajtu.

– Do sada su u Srbiju uvožene simbolične količine meda, uglavnom su to bili pojedini medovi sa ekskluzivnih lokacija i država. Međutim, upravo je krenuo pravi uvoz meda.

Od 2009. godine SPOS upozorava da je neophodno da se napravi domaći brend meda „kako bismo se odupreli jeftinim medovima kada budu počeli da se uvoze u pogodnom trenutku za uvoznike”, navodi se dalje.

– Takođe smo upozoravali da će sve ozbiljnija sistemska borba protiv falsifikata na kraju dovesti do uvoza meda često sumnjivog kvaliteta (ali i pravog meda) po nerealno niskim cenama… Zato pčelari Srbije moraju da se drže zajedno i da samostalno rešavaju svoje probleme ne bi li se zaštitili od ovakvih legitimnih i legalnih nastojanja privatnog kapitala, koji nama ne odgovaraju, te moramo drugim legitimnim i legalnim nastojanjima da se borimo protiv takve pojave – rečeno je iz Saveza.

Uvoz 2018. godine – 43 tone meda?

U Srbiji se pčelarstvom bavi oko 30.000 domaćinstava, ali je zvanično registrovano 15.000 pčelara. U stacionarnim i selećim pčelinjacima širom zemlje ima između 850.000 i milion košnica.

Proizvodnja meda u Srbiji varira od 6.000. do 9.500 tona godišnje.

Statistika kaže da je u Srbiji 2018. godine proizvedeno oko 9.000 tona meda, izvezeno 2.774 tone u vrednosti 12,4 miliona dolara. Uvezene su 43 tone meda, za šta je potrošeno 266.000 evra.

Cena meda u EU varira iz godine u godinu i kreće se od pet do sedam evra za kilogram bagremovog meda i četiri do 4,5 evra za kilogram livadskog.

Zbog pandemije koronavirusa pčelari su više puta upozoravali da bi Srbija mogla da izgubi od 10 do 30 odsto pčela, a zbog neoprašivanja i do 40 odsto prinosa voća i suncokreta.

Pomor pčela u Pomoravlju zbog prskanja pesticidom

Bojana Savić

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


3.1K Shares
3.1K Shares
Share via
Copy link