Magazin Svet

Arheolozima klecala kolena kada su posle više od 200 godina otvorili Isusov grob (VIDEO)

isusov grob otvaranje

Pre nepunih devet godina restauratori su prvi put posle dva veka otvorili Isusov grob u crkvi Svetog groba u Jerusalimu. Hrišćanske zajednice u Izrealu nekoliko meseci pre toga započele su s obnovom teško oštećenog Isusovog groba.

Isusov grob već nekoliko decenija od raspadanja štiti metalna struktura. Ona drži na okupu mermerne blokove koje su nagrizle vremenske neprilike i uticaj hodočasnika i turista.

Delu istorijskih radova svedočio je fotograf agencije AFP i snimio fotografije mesta na kojem se po verovanju nalazi stena ispod koje je je položeno Isusovo telo 33. godine, prenosi Večernji list.

Ploča koja prekriva grob je bila sklonjena na tri dana zbog obnove i arheološke analize. To je bilo prvi put da je mermerna ploča sklonjena od najmanje 1810. godine, kada su sprovedeni poslednji konzervatorski radovi zbog požara u bazilici, a možda i ranije, rekao je otac Samuel Aghojan iz Jermenske crkve, jedne od konfesija koja upravlja bazilikom.

Isusova slika može se videti u uskom delu prostora ispod pomaknute ploče. Pronađeni su i neki materijali koji su analizirani. Za obnovu su bili zaduženi grčki stručnjaci, a celi proces za potrebe dokumentarnog filma snimao je National Geographic.

„Otvaranje groba omogućiće stručnjacima jedinstvenu priliku da ispitaju originalnu podlogu najsvetijeg mesta hrišćanstva“, objavila je tada ta medijska kuća.

– Moram priznati da su mi klecala kolena – rekao je Fred Hibert, stalni arheolog National Geographica.

Radove su finansirale tri glavne hrišćanske denominacije koje upravljaju bazilikom Svetog groba (katolici, pravoslavci, jermenski hrišćani).

Izvor: Večernji

U temeljima buduće zgrade u Nišu otkriveno više od 100 misterioznih grobnica (FOTO)

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

61 Shares
Share via
Copy link