Recepti

Specijaliteti užičkog kraja na novosadski način

Kada se spomene Zlatibor, i užički kraj svi se rado setimo čuvene zlatiborske pijace, mirisa pršute, svežeg kajmaka, domaćih sokova, rakije i slatkog. Slični mirisi vladaju i u zlatiborskim restoranima, a da uživamo u kvalitetnim zlatiborskim đakonijama i u Novom Sadu, već skoro čitavu deceniju brine se Zlatiborsko prozorče, restoran na Severnoj tribini stadiona Vojvodine.

Sa kuvarom Zlatiborskog prozorčeta Nenadom Malacko pričali smo o jelima koja su karakteristična za zlatiborski kraj. Svima verovatno na pamet prvo pada čuvena komplet lepinja. Ona se u Zlatiborskom prozorčetu sprema sa jagnjećim pretopom i kajmakom, a po želji možete je kombinovati i sa pršutom. Nenad kaže da je pršuta sa Zlatibora nadaleko čuvena po svom ukusu, a za ovo je zaslužna delom i priroda ovog kraja.

– Ovaj predeo specifičan je zbog ruže vetrova i zbog ovakvih vremenskih uslova i svežeg vazduha meso koje se ovde suši je zaista prepoznatljivog ukusa i kvaliteta. Veoma je važno i drvo koje se koristi kada se meso dimi, pa tako stručnjaci mogu da prepoznaju da li ste ložili bukovaču ili drvo višnje – objašnjava nam kuvar.

zlatiborsko-prozorce-16
Foto: Luftika

Jedan od specijaliteta koje Nenad često pravi je punjeni svinjski file. On se puni zlatiborskom pršutom, peče se na roštilju, a zatim se u zemljanu posudu stavi bareni krompir, na njega ide file koji se ušuška i prekrije sirom, i onda se to sve zapeče još nekoliko minuta. Ovo je jedno od omiljenih specijaliteta gostiju Zlatiborskog prozorčeta, a zemljane posude takođe daju poseban šmek svim jelima.

Zlatiborska zakuska je jelo koje sadrži po malo od svih dobro poznatih jela sa Zlatibora. Tu su goveđa pršuta, svinjska pršuta ili sudžuk, užička kobasica, duvan čvarci, dimljena slanina, pihtije, kajmak, sir i paprika u pavlaci. Nakon ove zakuske predlažemo da poručite Zlatiborski tanjir. Na tanjiru ćete naći krmenadle, belu vešalicu, kobasice, ćevape, dimljenu vešalicu i pileće belo meso.

zlatiborsko-prozorce-18
Foto: Luftika

Ova dva jela čine Zlatiborski voz, a voz će biti dovoljan za 3 ili čak 4 osobe, jer ukupno sadrži više od 1,5 kg mesa. I da se vratimo na zlatiborsku pijacu sa početka priče, uživanje ne bi bilo uživanje bez pravog domaćeg soka, koji se takođe pravi na Zlatiboru i sigurno je drugačijeg ukusa od svih koje ste do sada probali. Ako se poželite zlatiborskih mirisa i ukusa, svratite u Zlatiborsko prozorče, uživajte u planinskom ambijentu, vrhunskoj usluzi i domaćoj hrani, spremljenoj sa puno ljubavi, na novosadski način.

Saznajte više o Zlatiborskom prozorčetu

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Avatar

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

97 Shares
Share via
Copy link