Nacionalna kuhinja Novi Sad Recepti Restorani Novi Sad

Gde u Novom Sadu možete probati komplet lepinju?

Komlet lepinja je najatraktivniji specijalitet užičkog i zlatiborskog kraja, a zovu je lepinja sa sve. Identičnu lepinju možete probati i u Novom Sadu u Zlatiborskom prozorčetu na stadionu Karađorđe, restoranu čiji je ambijent  urađen u potpunosti u zlatiborskom stilu.

Zlatiborsko-Prozorce-ambije
Foto: Milenko Stanković©

Zbog čega je komplet lepinja toliko jedinstvena?

Možda bismo Vojvođanima ovo jelo najbolje objasniti kada bismo rekli da je komplet lepinja naziv koji se koristi u užičkom kraju za nešto što bismo mi zvali močom. Svaki okrug ima svoja tradicionalna jela sa kojima se ponosi, a Užički okrug se diči sa pršutom, kajmakom, rakijom i lepnjom sa sve. Kako biste dobili originalni ukus ovog jela, potrebna vam je peć na drva, a u Zlatiborskom prozorčetu imaju čuveni smederevac, koji jelima daje poseban šmek. Kažu ako nemate pretop nemate ni komplet lepinju. Pretop nije mast, ali je masno i dobija se nakon pečenja svinjetine, jagnjetine, tamne je boje i jako je slan. Nakon pečenja, lepinja se izvadi iz peći na drva, to jest smederevca, i prelije zagrejanim pretopom.

zlatiborsko-prozorce-smeder
Foto: Milenko Stanković©

Komplet lepinja se jede prstima, kao nekad, obično prvo poklopac, koji se može kidati i umakati u sredinu, a posle toga možete pojesti ostatak. Ovo jelo će pravi gurmani obožavati, zbog jedinstvenog ukusa, a nakon lepinje sa sve, svi će biti siti.

zlatibor-docek
Foto: Milenko Stanković©

U Zlatiborskom prozorčetu možete ovo jelo poručiti sa kiselim mlekom, a oni će vas počastiti predjelom, krompirom sa kajmakom i desertom. Osim tradicionalne komplet lepinje, ovde možete probati i ostale zlatiborske specijalitete kao što su sudžuk kobasica, sir, kajmak, kiselo mleko, pitu od heljde, ali i obrok salate, kao i različita posna jela. Od pića preporučuju domaće sokove koja pravi jedna porodica sa Zlatibora, različita vina i rakije od kojih su najpoznatije rakija pevaliča i medinja. Osim u hrani u Zlatiborskom prozorčetu ćete uživati i u autentičnom ambijentu, enterijeru od drveta i tradicionalnoj muzici.

Više o ovom autentičnom mestu

Marina Mandadžić

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Jeo sam komplet lepinju u Kustendorfu i kod Kurte na Tari. Nekoliko dana posle toga sam je jeo i u zlatiborskom prozorčetu i tu bih je nazvao zamašćena pogačica. Mala lepinja, masna, slana i ništa više, ni trunke ja tu nisam osetio ukusa bilo kakvog pečenja(pretopa). Ocena 2.

52 Shares
Share via
Copy link