Nacionalna kuhinja Novi Sad Recepti Restorani Novi Sad Vesti Novi Sad

Gde u Novom Sadu možete probati komplet lepinju?

Komlet lepinja je najatraktivniji specijalitet užičkog i zlatiborskog kraja, a zovu je lepinja sa sve. Identičnu lepinju možete probati i u Novom Sadu u Zlatiborskom prozorčetu na stadionu Karađorđe, restoranu čiji je ambijent  urađen u potpunosti u zlatiborskom stilu.

Zlatiborsko-Prozorce-ambije
Foto: Milenko Stanković©

Zbog čega je komplet lepinja toliko jedinstvena?

Možda bismo Vojvođanima ovo jelo najbolje objasniti kada bismo rekli da je komplet lepinja naziv koji se koristi u užičkom kraju za nešto što bismo mi zvali močom. Svaki okrug ima svoja tradicionalna jela sa kojima se ponosi, a Užički okrug se diči sa pršutom, kajmakom, rakijom i lepnjom sa sve. Kako biste dobili originalni ukus ovog jela, potrebna vam je peć na drva, a u Zlatiborskom prozorčetu imaju čuveni smederevac, koji jelima daje poseban šmek. Kažu ako nemate pretop nemate ni komplet lepinju. Pretop nije mast, ali je masno i dobija se nakon pečenja svinjetine, jagnjetine, tamne je boje i jako je slan. Nakon pečenja, lepinja se izvadi iz peći na drva, to jest smederevca, i prelije zagrejanim pretopom.

zlatiborsko-prozorce-smeder
Foto: Milenko Stanković©

Komplet lepinja se jede prstima, kao nekad, obično prvo poklopac, koji se može kidati i umakati u sredinu, a posle toga možete pojesti ostatak. Ovo jelo će pravi gurmani obožavati, zbog jedinstvenog ukusa, a nakon lepinje sa sve, svi će biti siti.

zlatibor-docek
Foto: Milenko Stanković©

U Zlatiborskom prozorčetu možete ovo jelo poručiti sa kiselim mlekom, a oni će vas počastiti predjelom, krompirom sa kajmakom i desertom. Osim tradicionalne komplet lepinje, ovde možete probati i ostale zlatiborske specijalitete kao što su sudžuk kobasica, sir, kajmak, kiselo mleko, pitu od heljde, ali i obrok salate, kao i različita posna jela. Od pića preporučuju domaće sokove koja pravi jedna porodica sa Zlatibora, različita vina i rakije od kojih su najpoznatije rakija pevaliča i medinja. Osim u hrani u Zlatiborskom prozorčetu ćete uživati i u autentičnom ambijentu, enterijeru od drveta i tradicionalnoj muzici.

Više o ovom autentičnom mestu

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

M

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

1 Comment

Klikni da komentarišeš

 • Jeo sam komplet lepinju u Kustendorfu i kod Kurte na Tari. Nekoliko dana posle toga sam je jeo i u zlatiborskom prozorčetu i tu bih je nazvao zamašćena pogačica. Mala lepinja, masna, slana i ništa više, ni trunke ja tu nisam osetio ukusa bilo kakvog pečenja(pretopa). Ocena 2.

Privacy Preference Center

  Kolačići

  Oglasi

  Kolačići oglašivača prikazuju relevantnije oglase.

  Google Adsense, Httpool

  Analitika

  Analitičke podatke koristimo da dobijemo sliku o tome šta posetioce na sajtu zanima.

  Google Analytics, Google Tag Manager

  Other

  Društvene mreže

  Kolačići koje koriste društvene mreže na koje ste ulogovani

  Facebook, Twitter