Svet

Sijamski blizanci (3) sa spojenim mozgom uspešno razdvojeni, lekari izveli čudo (VIDEO)

sijamski blizanci operacija
Foto: geminiuntwined.org

Da su lekari stvarni superheroji, to odavno znamo, a ovoga puta napravili su pravo medicinsko čudo, jer su uspeli da odvoje glave trogodišnjim sijamskim blizancima iz Brazila, kojima je bio spojen mozak.

Izuzetno komplikovanim hirurškim zahvatom, za koji se smatralo da nije moguć, uspeli su da dvojici dečaka i njihovim roditeljima uliju nadu da će imati normalan život, iako im sledi dug period rehabilitacije.

Sama operacija je trajala čitava 33 sata, a hirurzi su mesecima planirali operaciju, isprobavajući tehnike putem virtuelne stvarnosti, koje omogućuje današnja tehnologija.

Izvanredno dostignuće savremene medicine

Trogodišnji Bernardo i Artur Lima imali su više operacija u Rio de Ženeiru – ukupno sedam. Samo za poslednje dve su u sali proveli više od 33 sata, a u operaciji je učestvovalo više od 100 zdravstvenih radnika.

Hirurzi su mesecima isprobavali tehnike koristeći virtuelnu stvarnost pre nego što su započeli stvarne procedure na trogodišnjim brazilskim dečacima.

Njihovu operaciju je vodio dr Jelani, zajedno sa dr Gabrijelom Mufarejom, šefom pedijatrijske hirurgije Instituta Estadual do Cerebro Paulo Niemeier.

Jelani je opisao operaciju kao “izvanredno dostignuće” medicinara, ali je dodao da se dobrotvorna organizacija Gemini Untwined oslanja na javne donacije kako bi nastavila svoj rad.

– Ne samo da smo pružili novu budućnost ovim dečacima i njihovoj porodici, već smo opremili lokalni tim znanjem da ponovo uspešno preduzme ovako složen zahvat u budućnosti – rekao je Jelani, a prenosi Telegraf.

Mnogi hiurzi smatrali da je operacija nemoguća, sledi šestomesečna rehabilitacija

Gabriel Mufarej rekao je da je bolnica brinula o ovim dečacima dve i po godine, i da će im ova operacija promeniti život.

– Otkako su roditelji dečaka došli iz regiona Roraima u Rio da potraže našu pomoć pre više od dve godine, postali su deo naše porodice ovde u bolnici. Oduševljeni smo što je operacija prošla tako dobro i što dečaci i njihovi roditelji imaju čemu da se nadaju – rekao je doktor.

Rad lekara podržao je Gemini Untwined, dobrotvorna organizacija koju je osnovao Jaleni da prikupi sredstva za sijamske blizance kojima su spojene glave.

Razdvajanje Bernarda i Artura bio je jedan od najsloženijih procesa razdvajanja ikada urađenih, a mnogi hirurzi nisu mislili da će to biti moguće, navodi dobrotvorna organizacija.

Pošto blizanci imaju skoro četiri godine, oni su ujedno i najstariji sijamski blizanci sa spojenim mozgom koji su razdvojeni.

Dečaci se dobro oporavljaju u bolnici i sledi šestomesečni period rehabilitacije.

Izvor: Telegraf

Čistio hodnike fakulteta i krišom slušao predavanja, danas je njihov najbolji student

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
1.4K Share
1.4K Share
Share via
Copy link