Film Magazin

Nova hit serija „Kabinet čudesa“ otključava sve vaše dečje strahove i noćne more (VIDEO)

Cabinet of Curiosities
Foto: Printscreen

Da li možemo proživeti čitav život bez suočavanja sa našim najdubljim strahovima, unutrašnjom tamom, prikrivenim psihozama i užasima koji čekaju prvu pukotinu našeg odbrambenog sistema kako bi nam pomračili um i odveli nas tamo gde smo se oduvek plašili i krajičkom oka da zavirimo iz puke znatiželje?

Nova serija „Cabinet of curiosities“, koju su ovdašnji mediji preveli pod nazivom „Kabinet čudesa“, čedo je Giljermea Del Tora koji je na jednom mestu sakupio sjajne režisere udelivši im prostor da svetu preko Netfliksa prikažu sav svoj raskošan talenat i kvalitet u nenadmašnom formatu mini serije.

Ukoliko se ne varam, svih 8 epizoda urađeno je po motivima po jedne kratke priče, a svaka od njih dovoljno je psihodelična, ispunjena horor sekvencama, misterijom i adiktivnom napetošću koja ti ne dozvoljava da prekineš sa gledanjem.

Gljerme je uradio fantastičan posao kao producent. On poput Hičkoka gledaocima najavljuje seriju, a onda i svaku pojedinačnu epizodu, prikazujući neobični drveni kredenac iz čijih fioka vadi jedan od predmeta koji najbolje definiše predstojeća jednočasnovna događanja.

Nešto između Zone sumraka, Tvin Piksa ili Blek Mirora, sa savršeno urađenom produkcijom, uz ovu seriju putujemo kroz vekove, različite epohe i psihičke pukotine koje manje ili više uspešno maskiramo kako bi mogli da funkcionišemo u ovome što nazivamo realnost.

pikman
Printscreen

Od prve epizode i kratkog osvrta na Zalivski rat ili pak nacističku sklonost okultizmu i satanizmu, pa sve do pominjanja pukovnika Gadafija u sedmom nastavku, imaćete osećaj da se umetnik poigrava sa vašim umom, kao u slučaju slikara Pikmena u epizodi broj 5.

Bićete blizu portala u onostrano i medijima koji vam omogućavaju komunikaciju sa preminulima, tik do peruanskog najčistijeg kokaina posoljenog „vilinskom prašinom“ pa sve do prokletstva fizičkog savršenstva kojem ste možda oduvek težili.

Na trenutke će vam se učiniti da je reč o kakvom dečijem projektu, ali nemojte se prevariti. Osim česte pojave vanzemaljskih stvorenja i ponekih bajkovitih kadrova karakterističnih za najmlađu populaciju, u seriji se obrađuju i problemi koje muče navodno odrasle ljudske jedinke i parove, sve one koji se pozivaju na racio, koji ne veruju ni u šta osim u svoja ograničena čula.

dečak
Printscreen

Odvojite slobodno vreme u predstojećim hladnim zimskim danima i noćima, pokrijte se ćebetom, ugasite svetlo, zagrlite voljenu osobu i uživajte u bržim otkucajima srca i kratkom dahu. Dozvolite fobijama iz detinjstva i osećaju neosnovanog straha da vas preplavi i na neki bizaran način zabavi maštovitošću kreativnog tima koji je okupio slavni meksički reditelj.

Serija koketira sa noćnim morama, misticizmom, natprirodnim stvorenjima, kompleksima i slabostima zbog kojih ljudi neretko dozvoljavaju da baš ono najgore iz njih izađe na videlo.

Nije toliko važno čega se plašite, da li je to mrak ili su to pacovi, vampiri, demoni, psihopate ili neobuzdani bogataši koji ne znaju šta će od moći, para i besa. Svega ima tu, gotovo kao i u našem javnom životu.

Piter Veler sjajno glumi bogataša koji ne znajući šta će sa sobom i svojim mozgom, izjedenim od najkvalitenijeg alkohola i droge, okuplja grupu poluuspešnih pojedinaca, umetnika i naučnika, kako bi im navodno pomogao da malo „poguraju“ karijere.

To druženje za okruglim stolom pod ružičastim osvetljenjem neodoljivo podseća na jednog domaćeg medijskog tajkuna kojem je u našoj horor stvarnosti sve dozvoljeno, koji oko sebe okuplja polusvet i obećava im medijsku ’gurku’ preko blata i moralnog ponora.

On ima kreativnu slobodu da daruje sve, od smrti do dečijih paketića, i inovativnu želju da pomera granice mogućeg iz svog zlosutnog zamka na Dedinju.

Znam da živimo napetost i plašimo se ponovnog horora dok se nadamo mističnom preokretu koji će nam sačuvati glave na ramenima. Razumljivo je većina željna laganih tema i lepše perspektive, ali ovu seriju vredi preporučiti jer, iako delom podseća na tmurnu stvarnost, ona nas na najbolji mogući način odvodi u neki dalek, alternativni svet, jedan od mnogih mogućih.

Ova moja neskrivena mana da u svemu nastranom vidim paralelu sa nuspojavama naše autohtone destrukcije, možda će nekome biti skretanje sa teme. A tema je zaista fantastična serija u kojoj ćete uživati u mraku svoje sobe zajedno sa davno uspavanim strahovima i znatiželjom koja ubija, ali i zbog koje ćete se podsetiti na jednu zaboravljenu činjenicu – ljubaznost je toliko moćna da vam nekada može spasiti život.

„Soul“: Film o duši i pravim vrednostima, istinski lek u doba tragičnih vesti

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

2 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap