Film

6 skrivenih poruka serije Breaking Bad su dokaz da je istinsko remek-delo

breaking bad serija

Serija “Breaking bad”, koja je kod nas prevedena kao “Čista hemija”, ubraja se među najgledanije i najcitiranije u istoriji televizije i predstavlja svojevrsno remek-delo.

Kao što je mnogima poznato, priča prati profesora hemije Voltera Vajta, koji, posle saznanja da ima rak pluća, odlučuje da postane narko diler, kako bi sebi platio lečenje i obezbedio svoju porodicu.

Skromni i pošteni profesor postaje najjači i najopasniji proizođač narkotika, i na kraju serije, sasvim zasluženo, gine. Serija ne bi bila to što jeste da nema odličan napisan scenario, koji sadrži na stotine skrivenih poruka.

Nabrojaćemo samo neke od njih:

1.

Druga sezona serije završava se sudarom aviona, a jedna od letelica je Boing 737. Scenaristi su se potrudili da najave ovu završnicu pažljivije oku gledalaca. Prva epizoda sezone zove se “737”, četvrta “Down”, deseta “Over”, a dvadeseta “ABQ”. Kada spojite te reči, dobijate “737 oboren iznad Albukerkija”.

2.

Poslednja epizoda serije zove se “Felina”, po ženi koja se pominje u pesmi koju sluša Volter Vajt. “Felina” ima tri sloga, Fe-Li-Na. To su skraćeni nazivi sledećih elemenata: gvožđa, litijuma i natrijuma. Gvožđe je glavni element krvi, litijum je najčešći metal u koji se koristi u proizvodnji metamfetamina, a natrijum, to jest so, je osnovni sastojak suza. Dakle, krv, droga i suze, praktično najkraće objašnjenje sadržaja cele serije.

3.

Tvorci serije, pre svega autor i scenarista Vins Giligan, od početka je imao na umu da napravi 62 epizode. Slučajno? Ma kakvi. Glavni lik, Volter Vajt, ima rak pluća. U periodičnom sistemu elemenata, na mestu 62 nalazi se Samarijum, koji se najviše koristi u lečenju raka pluća.

4.

Jedan od najtragičnijih momenata u seriji jeste kada Volter Vajt dozvoli da se Džejn, devojka njegovog saradnika Džesija, uguši od sopstvene povraćke. Ovaj užasan događaj najavljivan je mnogo puta u drugoj sezoni.

5.

Volter Vajt u početku serije nosi lagane boje, belo i zeleno. Kako postaje moćniji, oblači se u crne i tamne boje. Na kraju serije, kada se njegovo carstvo ruši, opet se vraća svetlijim tonovima.

6.

U epizodi “Ozimantijas”, u jednoj veoma kratkoj sceni možete videti šahovsku tablu. Čovek pomera figuru i vidi se da je beli kralj veoma slabo branjen i da mu se sprema mat. To znači da je sudbina Voltera Vajta (“Belog”) zapečaćena i da mu nema spasa.

I sve to je samo deo skrivenih poruka serije. Film po seriji biće emitovan 11. okrobra na Internet Platformi “Netfliks”.

„Prijatelji“ su glavni krivci sunovrata Zapadne civilizacije, a ismevanje Rosa zloslutna najava propasti

10 Shares
Share via
Copy link