Magazin Recepti

5 jela iz zlatnog doba Jugoslavije bez kojih nismo mogli da zamislimo prazničnu trpezu

nova godina
Foto: Shutterstock

Još se u doba Jugoslavije stara godina ispraćala uz bogat jelovnik. Oni koji su živeli u zlatnom periodu 70ih godina prošlog veka pamte novogodišnje proslave u hotelima, sa bendom koji svira čitavu noć, dok hrana samo pristiže… Oni koji su slavili u krugu porodice i prijatelja, okupili bi se oko bogate novogodišnje trpeze.

Zna se bez čega se nije mogao zamisliti meni u novogodišnjoj noći:

Ruska salata

Sastojci:

krompir
šargarepa
grašak
kiseli krastavčići
pileći file – kuvan
majonez
so i biber
kuvana jaja

Priprema: Povrće skuvati i sitno iseckati. Pileći file sitno iseckati, kao i jaja pa dodati povrću. Staviti začine i majonez i sve izmešati.

Domaća pita sa sirom

Potrebno za kore:

300 grama belog brašna
prstohvat soli
ulje
voda

Potrebno za fil:

400 grama sira
3 komada jaja
so
ulje

Priprema: Kore umesite od brašna, soli i vode. Kada umesite testo dodajte malo ulja pa ga dobro premesite na radnoj površini. Testo ostavite pod folijom u frižideru oko 3 sata. Nakon toga ga razvijte i filujte sa filom od sira, jaja i soli. Pecite u rerni oko pola sata na 200stepeni Celzijusa.

Sarma po receptu Steve Karapandže

Potrebno je:

100 g pirinča
1 glavica luka
2 čena belog luka
1-2 kašike sitno seckane slanine
1 glavica kiselog kupusa oko 1 kg
500 g mlevenog mešanog mesa najbolje od vrata (junetina i svinjetina)
2 kašike sitno seckanog peršunovog lista
1 jaje
malo soli i bibera
1 kašika suvog začina
malo ljute mlevene paprike
1 lovorov list
suva rebrica ili kobasice
1 kašik slatke mlevene paprike
2 kašika koncentrata paradajza
Za zapršku:
malo ulja
1 veća glavica luka
1 čen belog luka
1 kašičica crvene slatke paprike

Pečenje

Bez pečenja nije mogla da prođe nijedna svečana trpeza u Jugoslaviji. Tada se mahom čitavo prase ili jagnje „okretalo“ na ražnju, a oni koji su slavili sa malim brojem ljudi, svinjski but su pekli u rerni i to po ovom receptu:

Potrebno: Svinjski but, so i biber.

Način pripreme: Meso dan pre dobro namazati sa solju i biberom pa ostaviti da prenoći. Sutradan rernu uključiti na 250 stepeni Celzijusa, a u pleh staviti meso i dodati 1 čašu vode. Meso peći 25 minuta, pa smanjiti rernu na 180 stepeni i peći još 2 sata. Svakih pola sata dodajte po 1 čašu vode.

Računajte da ćete meso peći onoliko sati koliko ima kilograma taj komad. I ne zaboravite da dobro pečenje zahteva strpljenje.

Doboš torta

Kore:

9 jaja
9 kašika šećera
9 kašika brašna, ne prepunih
1 kesica vanilin šećera

Fil:

6 jaja
200 g šećera
200 g čokolade
200 g margarina ili putera
2 kesice vanilin šećera

Glazura:

200 g šećera

Priprema: Umutiti belanca, pa dodati običan šećer i vanilin. Mutiti dok se šećer ne istopi. Nakon toga dodavati žumanca, jedno po jedno. Kada se smesa dobro umuti, dodati brašno i lagano izmešati. Od ove količine ispeci 8-9 kora na prevrnutom plehu. Kore bi trebalo da budu okrugle, ali jednostavnije je i brže peći u većem plehu, pa seći ih na pola ili na tri dela.

Fil: Umutiti jaja sa šećerom, pa kuvati na pari 10-15 minuta kada provri. Nakon toga dodati čokoladu i kuvati dok se čokolada ne istopi. Dodati vanilin šećer. Kada se fil malo prohladi, dodavati po malo putera ili margarina i mešati dok se ne istopi. Kada se stavlja margarin, fil ne treba da bude skroz hladana, priblizno oko 40 stepeni. Fil ne treba mutiti mikserom da ne ni posvetleo. Mešati varjačom dok se sastojci ne sjedine.

Kore filovati kada se fil ohladi i stegne. Glazuru napraviti uobičajeno. Upržiti šećer na laganoj vatri, ali voditi računa da šećer ne pregori. Preliti preko torte. Dok je još vruća glazura, zaseći vrelim nožem. Ukrasiti po želji.

Izvor: Stil.rs

Praznična trpeza: Najbolji recepti za rusku salatu

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link