Vesti

Rusija zove Nemačku da zajednički proizvode „Sputnjik V“, malo sankcije malo „brat moi“

sputnik
Printscreen

Ruska vakcina dobila je potvrdu efikasnosti od 91,6 odsto, a sada se planira umnožavanje proizvodnje i u drugim zemljama. Jedna od njih je i Nemačka, čija je kompanija „IDT Biologika“ dobila poziv da zajedno sa Rusima proizvodi „Sputnjik V“.

Nemačko ministarstvo zdravlja saopštilo je da su ruski istraživački institut „Gamaleja“ i ruski fond za direktne investicije „zainteresovani za partnerstvo u eventualnoj proizvodnji i da su kontaktirali ’IDT Biologiku’“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da ova zemlja u „skoroj budućnosti planira da pokrene proizvodnju i u drugim zemljama koje će zadovoljiti zahteve“.

Evropska Unija ima ogromne probleme u sprovođenju plana vakcinacije, između ostalog, zbog sporosti isporučivanja od strane kompanija „Fajzer“ i „AstraZeneka“.

Angela Merkel, nemačka kancelarka, pod pritiskom javnosti je izjavila da su u ovu zemlju i EU „sve vakcine dobrodošle“ dokle god imaju odobrenje Evropske agencije za lekove (EMA).

Ona je nedavno razgovarala sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom ponudiviši tom prilikom pomoć nemačkog instituta „Pol Erlih“ pri prijavi vakcine u EMA.

– Ukoliko ova vakcina bude odobrena, možemo da razgovaramo o zajedničkoj proizvodnji i upotrebi – izjavila je tada Angela Merkel, a prenosi Nova.rs.

Korona virus: U Srbiji se nastavlja vakcinacija, Britanija ispituje efekte kombinovanja injekcija

16 Shares
Share via
Copy link