Beograd Vesti

Rusi dolaze! Obilaze Torlak zbog proizvodnje vakcine Sputnjik V ili je Lazanski opet pobrkao lončiće

Ambasador u Rusiji Miroslav Lazanski najavio je da će u Beograd doputovati delegacija iz Rusije kako bi proverili mogućnost Torlaka da pravi vakcinu.

Do kraja ove ili početkom naredne nedelje u Beograd bi trebalo da dođe delegacija iz Rusije kako bi proverila da li će srpski institut Torlak moći da proizvodi rusku vakcinu „Sputnjik“, najavio je danas ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski.

Lazanski je rekao da „Rusi kažu da je, koliko znaju kapacitete Torlaka i njihove tehnološke mogućnosti, sasvim moguće ostvariti da Torlak počne da proizvodi vakcinu kod nas“.

Nedavno je delegacija iz Srbije, u kojoj je bio ministar za inovacije Nenad Popović, predstavnici Ministarstva zdravlja i Instituta Torlak, posetila Rusiju i Institut gde se proizvodi “Sputnjik ve” kako bi se proizvodnja prenela u Srbiju.

“Do kraja nedelje ili početkom naredne trebalo bi da dođe delegacija ruskog instituta u Torlak da vidi kapacitete Torlaka. Napravljen je sporazum da bi Srbija mogla da proizvodi vakcine Sputnjik ve, čime bi bili referentni za celo područje Jugoistočne Evrope, što bi bilo jako dobro i za našu farmaceutsku industriju”, rekao je Lazanski, a prenosi Espreso.

Kako je naglasio, u Rusiji se sprovodi masovna vakcinacija, samo je problem u količini vakcine, jer je Rusija snabdela bivše države SSSR-a.

Lazanski je još rekao da kada se uporede brojke u Srbiji brže i masovnije teče vakcinacija nego u Rusiji.

„Rusija je prodala veliki broj vakcina ili isporučila veliki broj vakcina državama SSSR-a i to je verovatno razlog zašto vakcinacija ide u Rusiji sporije nego što se moglo očekivati“, naglasio je Lazanski.

On dodaje da postoje dve vakcine u Rusiji „Sputnjik V“ i „Epivak“, a da postoji i treća koja je u završnoj fazi ispitivanja i da se njom još uvek ne vakcinišu građani, preneo je Danas.

Bil Gejts: Sledeća pandemija biće 10 puta gora!

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

25 Shares
Share via
Copy link