Svet Vesti

Moskva: Halo, Brisel, daćemo vam 100 miliona vakcina

sputnjik v
Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres

Zvanična Moskva poručila je Briselu da Rusija može Evropskoj uniji da obezbedi 100 miliona doza vakcina “Sputnjik V”, za vakcinaciju 50 miliona državljana Unije.

“Sputnjik V” je prva registrovana vakcina protiv koronavirusa u svetu, a taj postupak završen je u avgustu 2020. Iz kompanije koja je proizvodi, ali i ruskih regulatornih tela, navedeno je da ona ima zaštitu i do preko 90 procenata.

Budući da je EU u velikom problemu kada je reč o planiranoj imunizaciji stanovnika zbog neisporučivanja ranije naručenih vakcina iz kompanije Astrazeneka, zbog čega su već danima Brisel i uprava te farmaceutske kompanije na ratnoj nozi, Evropsku uniju bi sada mogla da spase Rusija.

“Ruski investicioni fond, koji stoji iza produkcije i distribucije ruske vakcine ‘sputnjik V’, objavio je da može da obezbedi 100 milliona doza te vakcine za EU tokom sledećeg kvartala ove godine”, navedeno je na zvaničnom nalogu “Sputnjik V” na Tviteru.

Nakon ponude Moskve, ekspresno se javio nemački institut “Pol Erlih”, odakle je saopšteno da su već u kontaktu s Rusijom u vezi s registracijom vakcine protiv koronavirusa “sputnjik V” u Evropskoj uniji.

Zvaničnog stava tela koje je zaduženo za konačnu odluku Evropske komisije doduše još nema, ali im stvarnost ne dozvoljava da odugovlače. Rat sa Astrazenekom se nastavlja, Velika Britanija, u koju je otišla najveća količina vakcina Astrazeneke, neće Briselu da pokaže ugovor s tom farmaceutskom kompanijom, Brisel od Astrazeneke traži da objave detalje ugovora i tako dalje….

Za to vreme, dve članice EU, obe naši susedi, polako počinju da razmišljaju da se okrenu drugom tržištu – Rusiji, ali i Kini. Doduše, mađarski premijer odavno je izneo stav koji je i danas potvrdio. Rekao je da bi njegova zemlja već danas ili sutra mogla da potpiše ugovor o nabavci kineskih vakcina, dok je ruska “sputnjik V” već nabavljena, i to prošle sedmice, piše b92.

Sada u priču o nabavvi ruske vakcine u zemljama EU ulazi još jedna zemlja – Hrvatska. I iz Zagreba se danas čulo da se razmišlja o ruskoj vakcini i njenoj nabavci jer treba biti realan – ove naručene još nema.

Rusi dolaze! Obilaze Torlak zbog proizvodnje vakcine Sputnjik V ili je Lazanski opet pobrkao lončiće

Share via
Copy link