Magazin

Roditelji u strahu: Da li je Plavi kit uplovio u Srbiju?!

Povodom smrtonosne on line igre „Plavi kit“ zbog koje je čak 130 dece u okruženju izvršilo samoubistvo, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije apelovalo je na roditelje i nastavnike da razgovaraju sa decom i prate njihove aktivnosti na internetu kako bi ih zaštitili od svih posledica ove opasne igre koja potiče iz Rusije.

Za sada u Srbiji nije zabeležen ni jedan slučaj „Plavog kita“, ali se igrica proširila u Hrvatskoj!

Ova igra putem društvenih mreža decu poziva na samopovređivanje, čak i na samoubistvo, zbog čega MUP apeluje na građane da ukoliko se sretnu sa „Plavim kitom“ u našoj zemlji odmah prijave policiji!

Reč je o igri koja se odvija na društvenoj mreži (a ne o video igri) i ona se bazira na manipulisanju ranjivim tinejdžerima, tokom perioda od pedeset dana, da bi se od njih na samom kraju igre tražilo da izvrše samoubistvo!

plavi-kit

Sve počinje haštagovima f58, f57, wakemeup420 ili „probudi me u četiri i dvadeset“, „more kitova“, „u igri sam“, „leptir“… koji se unose na društvene mreže. Svaka grupa ima svoje haštagove i u grupu je moguće ući na dva načina, dobijanjem pozivnice za „igru smrti“ ili tako što deca sama iz znatiželje šalju zahteve ovim grupama, ne sluteći šta ih tamo čeka!

Nastavak na sledećoj strani…

Jovana Kešanski

Ja sam novinar, kolumnista. Nisam zapisničar. Prenosim svoje utiske o onome što me pokrene.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
99 Shares
Share via
Copy link