Magazin Novi Sad

Ukleti limanski soliteri: Samoubistva, požari, i zločin koji je potresao Novi Sad pre 12 godina

limanski-soliteri
Foto: Printscreen

Tri bela betonska solitera na Uglu Fruškogorske ulice i Bulevara cara Lazara u novosadskom naselju Liman 2, kriju jezive i mračne tajne, a da zidovi mogu da pričaju otkrili bi niz tragičnih događaja koji su se u poslednjih 15 godina dogodili ovde.

Naizgled tri obična solitera, prodavnice, kafići i dečji parkić, idilična scena vojnog naselja građenog 70ih godina prošlog veka, ali idilu prekidaju jezivi događaji od kojih se neki mogu uporediti sa scenama iz horor filmova, te među stanarima kolaju priče da bi soliteri mogli biti ukleti.

Poslednji u nizu događaja dogodio se u subotu kada su Lav P.S. (25) i njegova supruga Martina L.S. (23) skočili sa vrha zgrade visoke 17 spratova i na mestu su ostali mrtvi.

martina-soliter-novi-sad
Foto: Privatna arhiva

Ono što je i dalje nepoznanica je ko su uopšte njih dvoje i kako su uspeli da uđu u zgradu koja je zaključana i pod video nadzorom.

Komšije su rekle da su njih dvoje danima pre kobne noći pokušavali da uđu u zgradu, ali da im niko nije otvarao vrata.

Jedna od stanarki koja je pre 30 godina rođena u ovom soliteru, kaže za Telegraf da je krov zablindiran još dok su oni bili mali, a da su to uradili njihovi roditelji i ostali stanari, zbog bezbednosti dece koja su se gore okupljala.

Podsetimo, na zidovima u kući u kojoj su živeli Lav i Martina, nađeni su crteži zagrobnog života iz egipatske mitologije i satanistički simboli.

Na krevetu su bila beživotna tela njihove dece, dečaka koji su imali godinu dana i 3.

Bili su prekriveni belim čaršavima, obdukcijom će biti utvrđen tačan uzrok smrti, ali postoje osnovane indicije da su oni otrovani.

Ta tragedija je samo jedna u nizu, u istoj zgradi pre desetak godina, stariji komšija sa desetog sprata pucao je sebi u glavu iz vatrenog oružja, nakon čega je preminuo u bolnici, a na isti način život je sebi pre tri godine oduzeo mladić koji je živeo nekoliko spratova niže.

Njegovo telo tada je u stanu zatekao otac, koji je obavestio policiju. Smrt je konstatovana na licu mesta.

Ubistvo Vladislave Červenko

Zločin koji je potresao celu Srbiju dogodio se pre 12 godina u soliteru naspram ovog, kada je Darijan Musić na svirep način ubio svoju devojku, manekenku Vladislavu Červenko.

darijan-music
Foto: Darijan Musić / Facebook

Njegovo hladnokrvno ponašanje na sudu ledilo je krv u žilama. Jedna od izjava bila je “Volim je tako mrtvu i zgrčenu”.

Za ovaj zločin on je osuđen na 40 godina zatvora. O svireposti tog ubistva govori činjenica da je Vladislavu udarao preko 50 puta i da je njeno telo bilo unakaženo.

vladislava-cervenko-3
Foto: Vladislava Červenko / Privatna arhiva

U tom soliteru takođe su se u poslednjih 15 godina događala samoubistva skokom sa prozora stana, a pre nekoliko godina jedna žena pala je sa prozora dok je najverovatnije sređivala stan, ona je preminula u bolnici.

Stanari kažu da u srednjem soliteru živi i čovek koji ima psihičke probleme, pa policija često interveniše kada on baca stvari iz stana na pločnik ispred zgrade.

Takođe pre nekoliko godina u soliteru u kom je ubijena Vladislava, došlo je do požara u jednom stanu, a vatrogasci su u poslednji tren spasili majku sa decom.

Ubrzo nakon toga uhapšen je serijski piroman koji je izazvao požar u ovoj i u još nekoliko zgrada u gradu. U poslednjih nekoliko godina zabeleženo je i više manjih požara sa materijalnom štetom bez žrtava.

Srednji soliter je prošle godine tokom junskog nevremena pretrpeo ogromnu štetu, a sanacija još uvek traje. Tada je soliter potpuno ostao bez krova i dela fasade.

Ovo je Martina koja je sa mužem skočila sa 17. sprata solitera u Novom Sadu

22 Shares
Share via
Copy link