Magazin Svet

U 64. je rodila blizance, a sud joj ih je oduzeo jer nije sposobna da brine o njima

Španski Vrhovni sud oduzeo je blizance 69-ogodišnjoj Mauriciji Ibanjez, a deca su od strane socijalne službe smeštena u hraniteljsku porodicu. Ova odluka uzburkala je javnost u ovoj zemlji jer je sud presudio da Mauricija nije u stanju da brine o svojoj deci iako je ona u tim godinama začela uz pomoć veštačke oplodnje.

Mauricija Ibanez koja sada ima 69 godina, pre četiri godine je uz pomoć veštačke oplodnje postala mama blizanaca. Rizična i zakasnela trudnoća ipak je uspela, ali čim ih je rodila, decu je preuzela socijalna služba uz obrazloženje da majka nije sposobna da brine o njima.

U sistemu socijalne služne pored blizanaca nalazi se i Mauricijina ćerka, koja ima 11 godina, a koju su oduzeli od majke 2014. godine.

Španski sud je u ponedeljak doneo presudu da Mauricija nije sposobna da se brine o deci.

Ovom odlukom okončana je pravna bitka koja je trajala četiri godine. Mauricija je na sve načine pokušala da vrati decu, blizance Gabrijela i Mariju, koje je rodila nakon veštačke oplodnje u Americi.

Sud navodi da majka nije mogla na kvalitetan način da sarađuje sa socijalnom službom i da je to takođe škodilo deci. Ponovili su da je presuda zasnovana na proceni stručnjaka, a ne na osnovu Mauricijih godina, ni njenog mentalnog zdravlja.

U saopštenju suda u Burgosu, odakle je Mauricija, u vreme njihove prve presude stoji da majčine karakterne crte značajno utiču na psihosocijalni razvoj mališana. Kažu da deca žive u izolaciji bez ikakvih veza sa ostalim članovima porodice, kao i bez podrške društva.

Blizanci danas imaju četiri godine, a socijalna služba ih je smestila u udomiteljsku porodicu nedugo nakon rođenja. Ibanez je potpisala sa socijalnom službom dokument u kom je navela da će angažovati pomoćnicu, koja će biti tu da sa njom vodi računa o deci i domaćinstvu, prenosi Blic žena.

Ali, samo 10 dana nakon izlaska iz porodilišta u kom je bila mesec dana, vlasti su zaključile da su blizanci u velikom riziku.

– Kada se vratila kući, tim je pratio njen napredak i svi izveštaji pokazuju da bi deca trebalo da odrastaju u drugačijem okruženju – rekao je tada predstavnik za štampu socijane službe u Burgosu.

Surova životna bitka Đorđa, uz čiju smo priču plakali u filmu “Otac”

45 Shares
Share via
Copy link